Tajná memoranda odhalila vazbu mezi ropnými společnostmi a invazí do Iráku

19. 4. 2011

Plány na využívání ropných rezerv v Iráku byly během roku před invazí do Iráku v březnu 2003 předmětem tajných jednání britské vlády a největších světových ropných společností. Vyplývá to z tajných dokumentů, které zveřejnil deník Independent.

List poukazuje na to, že záznamy z celé série schůzek mezi ministry britské vlády a vedoucími činiteli ropných společností jsou v rozporu s veřejnými dementi ropných společností i západních vlád, že by v Iráku prosazovaly vlastní zájmy.

Tyto dokumenty nebyly předloženy jako důkazy pro probíhající Chilcottovo vyšetřování o britské účasti na invazi do Iráku. Firma Shell kritizovala zprávy, že v Downing Street jednala o Iráku, jak "vysoce nepřesné". Ropná firma BP popřela, že by měla v Iráku nějaké "strategické zájmy" a Tony Blair charakterizoval "teorii o ropném spiknutí" jako "nejabsurdnější".

Avšak dokumenty z období říjen-listopad 2002 líčí úplně jiný obraz.

Pět měsíců před invazí do Iráku v březnu 2003 sdělila tehdejší ministryně obchodu baronka Symonsová společnosti BP, že britská vláda zastává názor, že by britské energetické firmy měly dostat spravedlivý podíl z obrovských iráckých ropných a plynových rezerv jako odměnu za britskou vojenskou pomoc americké invazi do Iráku, kterou poskytl Tony Blair.

Z dokumentů vyplývá, že Symonsová souhlasila, že bude jménem BP lobbovat u George Bushe, protože se britská vláda obávala, že britské firmy jsou "vylučovány" z dohod, které Washington tiše uzavírá s americkou, francouzskou a ruskou vládou a jejich energetickými firmami.

Mezi britskou vládou a ropnými firmam pak docházelo k dalšímu jednání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.4. 2011