Poslanci smetli majitele malých solárních elektráren

10. 11. 2010

Tisková zpráva Hnutí Duha

Hnutí DUHA nesouhlasí s vládním rozhodnutím o omezení podpory solární energie v podobě 26% zdanění všech instalací nad 30 kW. Tento krok povede k likvidaci malých fotovoltaických instalací, které přitom mají jen minimální vliv na ceny elektřiny. Ekologická organizace již dříve upozorňovala, že je nutné rozlišit instalace podle roku uvedení do provozu (2009 nebo 2010), velikosti a umístění (na polích a na budovách).

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Dnešní rozhodnutí poslanců pošle stovky drobných podnikatelů provozující solární elektrárny na střechách podniků do nelehké finanční situace a možná povede k jejich krachu. Instalace pod 200 kW představují pouze minimální díl sluneční elektřiny a stejně tak mají zanedbatelný dopad na zvýšení ceny elektřiny.

Poslanci současně odmítli i návrh, který by dovolil stavět elektrárny v opuštěných průmyslových areálech, nebo na skládkách. Krok je to nepochopitelný -- zde panely rozhodně nenarušují krajinu, naopak investor by musel zajistit úpravu zanedbaného prostoru.

Česko tak pravděpodobně vystoupí z dynamicky rostoucího sektoru zelené energetiky.

Rozhodně nebude budit dojem stabilního investičního prostředí a možná se i dočkáme žalob na stát. Přitom se stačilo inspirovat v sousedním Německu, které změnu legislativy zvládlo se ctí."

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.11. 2010