Kardinální otázka

9. 11. 2010 / Ladislav Žák

Snad je debata o tom, co je onou kardinální otázkou možné zásadní společenské změny, skutečně důležitá. Řeknu svůj názor. Představa, že zdrojem jakékoliv nápravy poměrů bude střední třída, je možná pochybná teoreticky, ale v tom se necítím být povolán soudit. Zvláště, když to tvrdí takoví lvi ducha, které uvádí Vítek Klíma. Zcela určitě je ovšem pochybná prakticky, protože střední třída má v zásadě jediný sen a to je vypadat jako skutečně bohatí, ale hlavně nemít nic společného se "sockami", protože to by její příslušníky v jejich svatém úsilí být "frikulíny" diskvalifikovalo. Střední třída je ovšem v důsledku toho také velmi zadlužená a dá se říci, že její úvěry, půjčky a hypotéky ji jaksi odvádějí od jejich revolučních ideálů.

Naprosto souhlasím, že změna může přijít od oné poloviny lidstva, která žije za méně než 3 dolary denně, od zástupů lidského odpadu, který kapitalismus vyprodukoval nejen za posledních 20 let světovlády. I komunismus se v tomto ohledu činil, seč mohl, jsa jen jinou karikaturou na normální společnost. Rád bych však upozornil na to, že v českých ani v evropských salonech vůdčí idea natož organizační síla těchto zástupů nevznikne. Pokud se doopravdy někomu podaří tyto lidi zorganizovat a začít jim vracet důstojnost, bude nás to bolet opravdu všechny, protože v jejich očích jsme darmožrouti všichni, kdož žijeme za víc než za ty tři dolary denně. Těm lidem bude kupodivu úplně jedno, že tady vedeme nějakou debatu o levici. Budeme smeteni i proto, že jsme po vstupu do EU jedna banda s bývalými otrokáři ze starých zemí EU a nadšeně přijímáme do svého vlastnictví levné produkty otrocké dětské práce a je nám úplně jedno, jestli tyto děti vůbec kdy poznají dospělost nebo dokonce štěstí.

A v tom je ten problém. My bychom chtěli k nebesům, leč hrouda nám nohy víže a to ještě není tak úplně jasné, z čeho ta hrouda vlastně je. Možná jsme ducha lvi, leč ducha lehce přiboudlého, milujícího vlastní pohodlí a hlavně -- "skutek utek".

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.11. 2010