Už aby se Obama vydal do Slušovic!

8. 11. 2010 / Miloslav Štěrba

Člověk si musí klást otázku, proč v evropských poměrech musel zmizet československý pokus o...řekněme socialismus, a přitom ve východní Asii má komunistická Čína zaděláno na lídrovství ve světě? Jejich stranický šéf byl vyhlášen nejmocnějším mužem světa, ekonomický potenciál Říše středu narůstá, zatímco klasický hegemon kapitalismu je zmítán krizemi, ba i český pravicový tisk se upřímně raduje z poslední volební porážky amerického prezidenta. Osud nám přisoudil jen dvacet let rozšafného budování nové zaslíbené společnosti.

Ksakru, není to na naštvání se. Neměli jsme si raději místo sametu pohlídat svoji Národní frontu, pokusit se ji reformovat a ne vyhodit z pražského Melantricha chytlavá pozlátka za zpěvu Karla Gotta? V Číně už střední stav dosahuje počtu dvou-tří set miliónů lidí, a v kapitalismu je střední stav stále více proletarizován. Hodnoty demokracie založené na svobodných volbách jsou problematizovány, neboť osobní svobody lidé rádi vymění za peníze a ty si člověk, jak zpívá klasik, nekoupí ani za štěstí.

Bylo opravdu nutné předat vládu věcí vezdejších s takovou důsledností lidem, kteří ekonomické zákony řízení společnosti -- a ty jsou stále zásadní -- pojímali jako materii pro svá absurdní dramata, jen aby jednu totalitu zaměnili jinou, založenou na neochvějném přesvědčení, že "soukromé vlastnictví je svato"? K tomu nás mělo vést zejména poznání, že krize vyvolané a řízené kapitálem vedly v minulém století doslova k totální destrukci. Chápu, že nenajdu 100 % pochopení u čtenáře BL, ale po spravedlnosti volají celé šiky odborářů z řad nikoli dělníků, rolníků a pracující inteligence, ale hasičů, policistů, učitelů, dopraváků, tedy státních zaměstnanců, a těch dalších je mnohem víc, jenže bez jakékoli možnosti se ozvat. Občan s údělem českého člověka samozřejmě neměl na výběr. Jedno impérium šlo k čertu, muselo se vzít co bylo po ruce. O co menší byla šance na racionální volbu, o to větší je dnešní křik o hrůzné minulosti.

Je úžasné, že se nám podařilo v poměrně krátké době změnit hodnotový systém lidí, a to s takovou důsledností, že prohřešky komunistických funkcionářů z posledních desetiletí vlády "zástupců lidu" jsou směšné ve srovnání s nestoudným a zákonně schváleným loupením dnešních nositelů moci. A přitom se tak děje na dluh, který ovšem je porcovaný na jednotlivce bez rozlišení. Takže sto tisíc má dluh miliardář i nezaměstnaný se sníženou podporou od "šetřící" vlády. Konečně jsme si rovni před zákonem. Je však na pováženou, že i samotní soudci vnímají svoji nezávislost jen skrze peněženku.

Dáte mi za pravdu, že čínská cesta budování vyspělé a rozvinuté společnosti vykazuje pro nšince řadu podivností. Jsou obecně známé, takže z tamní reality připomenu jen odkoupení českého pavilonu ze Šanghaje kombinátem dnes obchodujícím se slušovickými podnikateli. Ale i nedávného prohlášení ex-přesedy JZD doc. Františka Čuby, že nebýt sametu, tak má dnešní agrokombinát obrat v řádu stovek miliard. Jenže mezitím (zejména v roce 1990) byl slavný předseda více než 70 x vyslýchán policií nové české demokratické společnosti, a jeho firma znicotněna. V zemědělství dostala u nás prioritu statkářka Havránková.

Až přijedou Číňané do Slušovic, určitě nebude čas jim vyprávět, že už dávno nepěstujeme cukrovou řepu, krávy nemají důvod dojit hodně mléka, protože se jinak vyleje do polí, v ruinách skleníků už dávno nedozrávají rajčata a okurky, kvalitní mošty a jugurty zdejšího družstva jsou zapomenuty, stejně jako principy slušovického řízení podnikatelského subjektu. Možná že spolu s moravským bílým budou slušovičtí ex-družstevníci vyvážet i téměř zapomenuté zkušenosti socialistické firmy, aby čínský komunismus mohl nasáknout potřebnou ideologií. O čem byl pak referovali naši zahraniční zpravodajové, zvláště až propustí z domácího vězení posledního disidenta -- nositele Nobelovy ceny za mír? Je ovšem pravdou, že Václav Havel si i nadále vystačí s dalajlámou.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.11. 2010