Kadeře z lásky a soucitu pro nemocné děti

8. 11. 2010 / Miloš Kaláb

V době, kdy jsou první stránky novin plné vražd a zločinů a na dalších stránkách se píše o podvodech, krádežích a nehodách, je opravdu příjemné číst o tom, že lidé ještě stále mají soucit pro spoluobčany, ať se jedná o staré lidi, bezdomovce nebo nemocné. Dobročinná organizace United Way si dala za cíl vybrat v Ottawě 33 milionů dolarů, což je neuvěřitelně vysoká částka vzhledem k tomu, že se další miliony vybírají pro městskou nemocnici, další pro dětskou nemocnici a pro domovy pro staré lidi a navíc jsou naše poštovní schránky plné žádostí dalších dobročinných organizací. Z těch zpráv se ale vymyká článek o 10-letém chlapci, který se zapojil nejen peněžní sbírkou nýbrž i osobním darem. Včera jsme ho viděli v televizi.

Lucas Watters snášel po dobu 3 roků posměch svých spolužáků na základní škole (Russell Public School) v Ottawě, že vypadal jako dívka, protože si nechal růst svoje světlé vlasy, až mu dosahovaly do poloviny zad. Co na to jeho rodiče? Nevadilo jim to? Nevzali ho jednoduše ke kadeřníkovi, aby ho dali ostříhat? Nevzala jeho maminka nůžky a nezkrátila mu vlasy bez zbytečného vydání? Ne. Pochopili totiž, že si nenechal růst vlasy z rozmaru, aby se odlišoval od jiných kluků, nýbrž ze soucitu s dětmi, které trpí rakovinou. Rozhodl se darovat své dlouhé vlasy dobročinné organizaci "Kadeře z lásky" (Locks for Love), která vyrábí z vlasů příčesky pro děti, které vinou chemoterapie přišly o své vlastní vlasy.

Nyní, po třech letech došlo ke slavnostnímu odstřihnutí Lucasových copánků za přítomnosti televize CTV. Ta měla totiž zásluhu na Lucasově rozhodnutí, když nemocné děti před několika roky ukazovala. Jak řekl Lucasovův otec, pan Trevor Watters, jeho syn mívá "zajímavé nápady" a vždycky se snaží druhým lidem pomáhat. Před 3 roky se mu zželelo jeho nemocných vrtevníků. Že si z něho dělali ve škole legraci? Určitou dobu to snášel a vysvětloval to tím, že jeho spolužáci neměli ponětí, že se smějí nevhodně. Udělal jim tedy ve školě přednášku - a ta pomohla. "Nebyla to jejich vina, že se smáli", řekl Lucas později, "protože můj úmysl nechápali, ale potom pochopili a se škádlením přestali".

Kromě svých kadeří měl Lucas ještě jeden dárek - 1200 dolarů pro černobylské děti, které žijí v prostředí dosud zamořeném radioaktivními látkami. Tyto peníze vybral pro jinou dobročinnou organizaci nazvanou Ottawa Valley Aid for Chernobyl Children ("Pomoc ottawského údolí pro černobylské děti").

Poté, co získal opět chlapecký vzhled, si Lucas pochvaloval krátké vlasy, ale podle jeho slov mu dlouho nevydrží, protože začíná s dalším pěstováním svých kadeří pro dobročinné účely.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.11. 2010