Novým Kongresem neprojde jediný návrh ekologické legislativy

8. 11. 2010

Po nedávných volbách přichází do Kongresu USA vlna popíračů klimatických změn, a počínaje lednem tak lze očekávat zmražení rozumné a produktivní debaty a osudu planety. Vloni byla politická debata na zmíněné téma a také o otázkách regulace uhlíkových emisí komplikovaná a drhla, ale přinejmenším alespoň probíhala. Teď však zejména Senát bude k jakýmkoliv pokusům chránit klima přistupovat nepřátelštěji než kdy předtím. Republikánská strana USA je totiž jedinou vlivnou politickou stranou světa, která z popírání změn klimatu učinila součást oficiální politické platformy.

Kdyby popírači pocházeli ze států, které tradičně volí Republikány, nebylo by to možná tak šokující. Avšak mnoho z nich reprezentuje právě státy, které v minulosti do Kongresu zvolily Demokraty. Takovými jsou například Wisconsin, Severní Dakota a Indiana, Florida, New Hamshire a Pennsylvánie.

Namísto projednávání ekologické legislativy se noví Republikáni na půdě Kongresu chystají pustit do "vědecké" debaty o příčinách klimatických změn a o "spiknutí" v jejich pozadí. Padne tomu za oběť například zákon stanovující standard pro obnovitelné zdroje energie. Dopadne to tedy tak, jak už v září předpovídal klimatický aktivista Bill McKibben: Je třeba zanechat pokusů přesvědčit Kongres, protože ten už prostě argumentům naslouchat nebude.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.11. 2010