Izrael hrozí, že uvězní pokojného aktivistu

26. 8. 2010

Baronka Ashtonová, zahraničněpolitická ministryně EU, vydala nezvykle ostrou kritiku Izraele v souvislosti s rozhodnutím izraelského vojenského soudu, který odstoudil prominentního palestinského aktivistu za jeho nenásilné protesty proti zdi, která odděluje Západní Břeh Jordánu.

Lady Ashtonová zdůraznila, že je "hluboce znepokojena", že Abdallah Abu Rahma čelí zřejmě uvěznění, které mu a dalším Palestincům "má zabránit v jejich legitimním právu nenásilně protestovat proti tamější zdi."

Abu Rahma, 39, hlavní organizátor protestů proti zdi, které se už pět let konají každý pátek ve vesnici Bil'in, byl v pondělí odsouzen za "podvratnou činnost" a "organizování protizákonné demonstrace, jíž se účastnil".

Abu Rahma je ve vězení a očekává rozsudek, který má být vydán v září.

Ashtonová poukázala na to, že Evropská unie považuje zmíněnou zeď za protizákonnou, protože byla postavena na palestinském území. Uvedla, že EU považuje Abu Rahmu, učitele v soukromé škole, za "pokojného obhájce lidských práv".

Izrael na oplátku obvinil Ashtonovou, že zasahuje do "vnitřních záležitostí Izraele". Západní diplomaté jsou silně znepokojeni drsnými opatřeními, která podnikají izraelské bezpečnostní jednotky proti protestům na venkově.

Abu Rahma obdržel r. 2008 v Berlíně cenu Mezinárodní ligy pro lidská práva za "vynikající službu pro uskutečňování základních lidských práv".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.8. 2010