Blairova autobiografie výrazně postoupila na žebříčku bestsellerů

18. 8. 2010

Avizovaná autobiografie Tonyho Blaira The Journey (Cesta) výrazně postoupila k vrcholu žebříčku bestsellerů v internetovém knihkupectví Amazon, poté, co Tony Blair oznámil, že všechny zisky z prodeje této knihy věnuje britské charitativní organizaci pro vojáky, Royal British Legion.

O minulém víkendu byla Blairova autobiografie někde mezi padesátým a šedesátým místem na žebříčku bestsellerů firmy Amazon, ale do středy postoupila na sedmé místo. Kniha má vyjít za čtrnáct dní.

"Zaznamenali jsme o Blairův životopis velký zájem," konstatoval mluvčí britského knihkupectví Waterstons, které v Londýně 1. září organizuje s Blairem podepisování této knihy. "[Životopisy státníků] jsou velmi důležité publikace: objevují se jen jednou za dlouhý čas a svou podstatou jsou kontroverzní."

Odborníci z nakladatelské branže konstatují, že se asi sotva prodá dostatečně velký počet výtisků Blairova životopisu, aby prodej knih vydělal na honorář ve výši 4,6 milionů liber, který Blair za napsání knihy dostal. Nakladatel John Blake odhaduje, že by se Blairovy knihy muselo prodat o hodně víc než milion výtisků, aby se ty peníze vrátily.

Úspěch či neúspěch knihy velmi závisí na to, jak si povede na americkém knižním trhu. Memoárů Sarah Palinové se tam prodalo 300 000 výtisků během prvního dne. Clintonova životopisu My Life 400 000 vytisků během 24 hodin. Pamětí Margaret Thatcherové The Path to Power (Cesta k moci) se v Americe dosud celkem prodalo asi půl milionu výtisků v tvrdé vazbě.

Britský tisk je plný komentářů, že Blair se svým rozhodnutím dát honorář za knihu charitativní organizaci pro vojáky nijak ze svých "válečných zločinů" neočistil, že se odmítavý názor britské veřejnosti na válku v Iráku nijak nezmění, např. ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 18.8. 2010