BUND? Neznám...

5. 8. 2010 / Václav Zemek

reakce stínového ministra ČSSD pro životní prostředí na článek Štěpána Kotrby "Boj ekoaktivistů za motýla modráska a zabetonovaná oranžová verbež"

Těší mne zájem pana Kotrby o danou problematiku i o můj příspěvek, který však na rozdíl od něj nepokládám za "obsáhlé stanovisko", ale pouze za krátkou reakci na článek v MF Dnes. Nejedná se o snahu "zviditelnit se v okurkové sezóně", ale o jeden z pravidelných komentářů k zamyšlení ve formě tiskové zprávy. Tentokrát se jednalo o problematiku jezů, kde se zvažují určitá pro a proti výstavbě jezů u Děčína a Ústí nad Labem s mírným příklonem proti výstavbě, ale to je snad u mne pochopitelné.

Samozřejmě je mi známo, že na tuto problematiku v ČSSD panovaly a panují rozdílné názory, nicméně já jsem vyjádřil stanovisko ze své pozice stínového ministra ŽP a nevidím na tom nic špatného. Osobně se domnívám, že v současnosti není problematika jezů a splavnění Labe jen otázkou ochrany přírody, ale i otázkou ekonomickou. Je třeba se zamyslet, zdali tento projekt může přinést kladný ekonomický efekt a zdali by nebylo třeba ekonomičtější využít finanční prostředky, které by pohltila jeho realizace, jinde.

Poslední odstavec mi přijde, pan Kotrba mi odpustí, poněkud úsměvný. Autorem zmiňované německé sdružení mi bylo až doposud neznámé a ani na zástupce "železniční lobby" nemám žádné kontakty.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.8. 2010