Greenpeace oslovilo výrobce kojeneckých lahví, aby podpořili zákaz bisfenolu A

4. 8. 2010

Greenpeace ČR oslovilo představitele společností, které na českém trhu zastupují největší výrobce a prodejce kojeneckých lahví a dalších produktů pro děti určených pro styk s potravinami, aby podpořili naši výzvu k zákazu nebezpečné látky bisfenolu A (BPA) v kojeneckých lahvích. Bisfenol A je nebezpečná látka narušující hormonální systém, která se vyskytuje v některých kojeneckých lahvích a uniká i do obsahu láhve.

Greenpeace vyzvalo k zákazu BPA v produktech pro děti určených pro styk s potravinami předchozí ministryni zdravotnictví a jednalo i s hlavním hygienikem a ředitelkou Státního zdravotního ústavu. Podle jejich vyjádření však není potřeba v tomto případě použít princip předběžné opatrnosti a bisfenol A v kojeneckých lahvích zakázat. Opačného názoru je ale řada vědců i států, které tuto toxickou látku již zakázaly. Jako první tak učinila Kanada, následovalo ji prozatím šest států USA, Dánsko, Francie a o zákazu hovoří i další země. K zákazu bisfenolu A vyzývají i americká vládní agentura FDA či německý Spolkový úřad pro životní prostředí.

"Doufáme, že získáme podporu odpovědných společností, které v České republice zastupují největší výrobce kojeneckých lahví, a společně přesvědčíme nového ministra zdravotnictví, aby zákaz bisfenolu A přijal a chránil tak malé děti před zbytečným rizikem," vysvětlil dnes vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR Jan Freidinger.

Skutečnost, že ministerstvo nehodlá podnikat žádné kroky na ochranu kojenců před bisfenolem A, odůvodňovali zástupci úřadu tím, že vyčkají na stanovisko Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA), která však jeho vydání již podruhé odložila. "Bohužel odložení vydání stanoviska je dle odborníků sledujících tuto problematiku signálem, že EFSA opět vyjde vstříc zájmům průmyslové lobby a potřebuje jen více času na vypracování zdůvodnění, proč nedoporučí zakázat bisfenol A v kojeneckých lahvích a dalších produktech pro děti," dodala Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace.

Greenpeace je přesvědčeno, že existuje dostatek vědeckých důkazů o škodlivosti BPA a bez ohledu na postoj EFSA, jejíž rozhodnutí jsou velmi často vstřícná k zájmům průmyslu, má být tato nebezpečná látka v produktech pro děti bezodkladně zakázána.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.8. 2010