Hrdinné zabíjení

5. 8. 2010 / Přemysl Janýr

Před mnoha lety se mi podařilo přivést jednu horlivou obdivovatelku bratrů Mašínových k závěru, že jejich adorace vyplývá především z frustrace nad nedostatkem skutečného odboje proti zločinnému režimu. S úmrtím Milana Paumera se téma opět dostalo do středu pozornosti, přičemž z většiny příspěvků vyzařuje bezradnost z chybějících konsensuálních vzorců, které by jejich činnost umožňovaly v dichotomii dobré -- špatné jednoznačně zařadit. Zákon 198/93 o protiprávnosti komunistického režimu, nahrazující kritické myšlení a historickou reflexi, nese své plody. Chybějící hodnotové vzorce nahrazuje ideologie tu boje proti zlu, onde křesťanského nezabiješ, chybějící argumenty pak denunciace, tu Mašínů, onde jejich obětí.

Co nevyřeší nařízení nosit kravatu

5. 8. 2010

Autor tohoto článku, jak je zřejmé, je bývalým dlouholetým pracovníkem centrálního orgánu státní správy. Jeho publikování, protože by byl identifikován on i resort, kde působil, je de facto porušením někdejší subordinace a mohlo by zkomplikovat jeho vztahy s resortem, se kterým spolupracuje. Kdyby působil na vysoké škole, mohl by se pod článek podepsat jménem. Redakci Britských listů je jeho totožnost známa.

Snaha o ukáznění českých řidičů bude marná velmi dlouho

5. 8. 2010 / Jiří Šimůnek

Policie, ale i orgány odpovídající za rozmísťování dopravního a orientačního značení na silnicích, vytvářejí buď záměrně nebo z neschopnosti psychický stres. To, že část řidičů na tento stres reaguje zvýšenou pohotovostí k agresívnímu jednání, je důsledek fyziologických mechanismů, které máme společné s ostatními savci. Mimochodem, jezdím dost často v příhraničních oblastech a mohu zodpovědbně konstatovat, že rakouští a něměčtí řidiči jezdí u nás stejně agresívně jako ti naši (včetně agresívního najíždění, problikávání a předjíždění na zcela nepřehledných a nebezpečných místech), takže v řidičích asi problém nebude.

Jak dlouho bude snaha o ukáznění českých řidičů marná?

4. 8. 2010 / Ivo Šebestík

Agresivita a bezohlednost jsou zřejmě základní vlastnosti současné české společnosti, takže není divu, že se s nimi setkáváme nejviditelněji tam, kde působí nejnebezpečněji. Tedy na silnicích nebo v pracovním procesu.

Sleduji statistiky nehodovosti na českých dálnicích a silnicích, jejichž každoroční oběti odpovídají vedení menší, ale permanentní války. Vedle toho zaznamenávám neustálé, skoro zoufalé pokusy dopravních policistů a jejich rezortních šéfů tuto nehodovost omezit. Připomíná to ale zatím spíše marnost, tedy něco jako snahu zbavit mořskou vodu ropného znečištění, aniž by se dařilo ucpat porouchaný vrt. Tedy něco, co známe z nedávné minulosti, byť odjinud.

Vy nechápete rozdíl mezi policejní diktaturou a demokracií?

5. 8. 2010 / Jiří Drašnar

Musím s politováním říct, že série článků odsuzujících skupinu bratří Mašínů a potažmo přítomnost současných vládních představitelů na pohřbu Milana Paumera, které jste nedávno na BL zveřejnili, je ukázka tak neuvěřitelné a nic neříkající demagogie a hlouposti, že by se jeden doslova rozplakal. Ať už si o Mašínech myslí cokoliv.

Je vražda nevinného demokratická, nebo nedemokratická?

5. 8. 2010 / Karel Dolejší

Nebudu se zabývat analyzováním toho, do jaké míry lze či nelze skupinu bratří Mašínů považovat za skutečnou odbojovou skupinu; to už velmi obsáhle a podrobně učinil Přemysl Janýr a sotva bych k jeho článku mohl ještě něco podstatného dodat. Zaměřím se na jiný aspekt argumentace Jiřího Drašnara. Ten doslova uvádí: "...současný režim, ať už je jakkoliv prolhaný a zkorumpovaný, zatím neposílá své politické odpůrce ani dlužníky na popraviště, nebrání jim se vystěhovat ze země a stále vám (zatím) dovoluje, abyste své názory vyjádřili veřejně, popřípadě se odvolali k soudu či přístě zvolili někoho jiného...". Možná autorovi nerozumím - ale kdyby mi současný režim bránil ve veřejném vyjadřování názorů, bránil mi vystěhovat se atd., získal bych tím snad právo oddělat směnárníka na nejbližším rohu, abych ukradl jeho peníze a získal tak prostředky k útěku?

Kdo jinému jámu...

5. 8. 2010 / Karel Dolejší

Jestliže podřezání pokladníka vyhlásíme za "hrdinský" čin, pak se zajisté lze stát "hrdinou" třeba podpálením banky uvalující na dlužníky exekuce - taková je logika, před kterou není úniku. Jestliže před zotročením se lze bránit všemi prostředky, pak tedy neexistuje žádný důvod při obraně před dlužním otroctvím neodkrouhnout věřitele. Vypustíme-li z lahve džina násilí, okamžik, kdy jsme ho vypustili, byl možná tím úplně posledním, kdy jsme ještě měli věci pod kontrolou.

Kloním se nefanaticky na stranu Mašínů

5. 8. 2010 / Boris Cvek

Chtěl bych se vyjádřit krátce k otázce "třetího odboje". Dnes se asi všichni nejlépe shodneme na tom, že bojovat proti nacismu, ať už jakkoli nerozumně (třeba i s vyvoláním heydrichiády) bylo správné, protože nacismus je pro nás čisté zlo. Oceňujeme hlavně úmysl poškodit nacisty a odhodlání se k nějaké akci, která vždy mohla, ještě dříve než začala, skončit vyzrazením, zatčením a umučením odbojáře.

Milan Paumer byl hrdina

5. 8. 2010 / Petr Jánský

S napětím jsem očekával účast a průběh posledního rozloučení s Milanem Paumerem. Přijel premiér Nečas, ministři Schwarzenberg, John a Vondra. Skupině bratrů Mašínů a zvláště Milanu Paumerovi se dostalo v proslovech veřejného uznání. Připomínám, že před dvěma lety skupinu vyznamenal premiér Topolánek.

Programové prohlášení Nečasovy vlády

5. 8. 2010

Preambule

Na základě mandátu od občanů České republiky, vyjádřeného ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve dnech 28. a 29. května 2010, předstupuje před tento zákonodárný sbor koaliční vláda s programovým prohlášením. Toto programové prohlášení obsahuje vizi a úkoly vlády, která si je vědoma své odpovědnosti provést hluboké strukturální reformy veřejných systémů, převést úspěšně zemi přes turbulence globální ekonomiky, jejíž jsme nedílnou součástí, zachovat a posilovat demokratické hodnoty českého státu a chránit svobody a individuální práva našich občanů.

Budu se opakovat, ale je to nutné

5. 8. 2010 / Vladimír Hejnic

Budu já hrdinou, když se dopustím stejného odboje v současnosti, protože nesouhlasím s vašimi názory a stylem vašeho vládnutí?

Představitelé české vlády, která se bude ucházet o potvrzení svého mandátu ve sněmovně svými prvními kroky ukazují, že snahu vyvést zemi z ekonomické krize, v duchu svého přesvědčení a představ ať se nám jejich postupy líbí, nebo ne. Zároveň dokazují, že ideologie je pro ně alfou a omegou a že nejen zkreslování dějin, ale i ochota oslavovat skutečné vrahy je staví proti lidem, kteří by jinak možná byli ochotni skousnout i jejich bezhlavé "vítěz bere vše".

Vyhlášení sémantické války

Protikomu... odboj?

5. 8. 2010 / Ondřej Šlechta

Vláda má hotové programové prohlášení a ústy Petra Nečase na pohřbu Milana Paumera prohlásila, že uzná tzv. "třetí", tedy protikomunistický odboj. Tvrzení Karla Schwarzenberga že byl stejně legitimní jako boj proti nacismu, ale postrádá definici. Neskrývá výraz protikomunistický odboj pouze představu méně očividným způsobem, než je Parlamentem přiklepnutý metál, dodatečně ocenit bratry Mašíny, tedy ty, co "nakopali komančům zadek" ?

Vítězný příchod zákona o třetím odboji

5. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Při hodnocení odboje bratří Mašínů zastává národ dva protichůdné názory. Stejně jako historici.

Jsou na tom nicméně lépe než právníci, neboť jak známo: dva právníci - tři právní názory. V našem případě máme rovněž co do činění s třetím postojem reprezentovaným prezidentem republiky. Je totiž pamětník oněch dob a s mnoha komunisty chodil na pivo.

BUND? Neznám...

5. 8. 2010 / Václav Zemek

reakce stínového ministra ČSSD pro životní prostředí na článek Štěpána Kotrby "Boj ekoaktivistů za motýla modráska a zabetonovaná oranžová verbež"

Těší mne zájem pana Kotrby o danou problematiku i o můj příspěvek, který však na rozdíl od něj nepokládám za "obsáhlé stanovisko", ale pouze za krátkou reakci na článek v MF Dnes. Nejedná se o snahu "zviditelnit se v okurkové sezóně", ale o jeden z pravidelných komentářů k zamyšlení ve formě tiskové zprávy. Tentokrát se jednalo o problematiku jezů, kde se zvažují určitá pro a proti výstavbě jezů u Děčína a Ústí nad Labem s mírným příklonem proti výstavbě, ale to je snad u mne pochopitelné.

Vládnou obavy, že se Británie v důsledku škrtů ve státním rozpočtu propadá do nové deprese

5. 8. 2010

Britský sektor služeb v červenci stagnoval a ohrozil tak naděje na celkové hospodářské oživení. Mnoho firem konstatovalo, že zrušené státní kontrakty začínají poškozovat jejich ekonomickou situaci a nutí je propouštět zaměstnance.

Depresivní situaci prohloubilo i varování od vedoucích maloobchodních podniků, které varovaly, že zákazníci v důsledku celkové hospodářské nejistoty přestávají nakupovat.

Pro kartu zdravotně handicapovaných s úmrtním listem?

4. 8. 2010 / Jiří Baťa

Ať už je Blesk více či méně (spíše více) bulvární plátek, občas přináší zprávy či informace, které jinde v tisku nenajdete. Pochopitelně, čím atraktivnější či jinak zajímavější téma, tím lépe pro něj. Přesto si myslím, že některá témata jsou nejen zajímavá, ale především atraktivní v tom, že se zabývají lidskými osudy. Někdy je to až skandální povahy, tedy ne z pohledu exponovaně píšícího reportéra, ale obsahu, případně děje a osob.

Američtí miliardáři rozdávají své peníze charitativním organizacím

4. 8. 2010

Více než 30 amerických miliardářů se ve středu zavázalo, že věnují nejméně 50 procent svého bohatství charitativním organizacím. Učinili to v rámci kampaně, kterou vedou investor Warren Buffett a zakladatel Microsoftu Bill Gates. Kompletní seznam miliardářů a jejich příslibů je ZDE.

Pojišťovací a investiční magnát Warren Buffett přislíbil už r. 2006, že věnuje 99 procent svého bohatství nadaci Billa a Melindy Gatesových. Gatesovi sami už věnovali této nadaci více než 28 miliard dolarů. Tyto peníze byly investovány do zlepšování zdravotnictví v chudých zemích a k zlepšování životních a studijních příležitostí pro chudé Američany.

Podle časopisu Forbes žije v Americe 403 dolarových miliardářů, více než kdekoliv jinde.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zvláštnosti české politiky:

Poradce ministra financí se dopustil podvodů, na ministerstvu zůstane

4. 8. 2010

Nevyšší soud ČR potvrdil, že se Radek Šnábl, který je na ministerstvu financí poradcem odpovědným za arbitráže, dopustil daňových podvodů při fiktivním vývozu hracích automatů do Arménie. Byl pravomocně odsouzen na dva roky podmíněně a dostal pokutu 200 000 Kč. R. 1999 Šnábl provedl fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Vyinkasoval za to od státu neprávem "vrácenou" daň z přidané hodnoty ve výši 5,5 milionů Kč. Druhý pokus, získat neprávem dalších 7 milionů Kč, se už nepodařil. Ministr financí Kalousek však podvodníka na ministerstvu "potřebuje".

Podrobnosti MFD

Novináři, poskytujte nezávislé a objektivní informace. I o nás.

4. 8. 2010 / Jana Bobošíková

otevřený dopis volebního lídra strany Suverenita médiím

Nestěžuji si na kritický pohled médií. Přízeň rozhodně není tím, čím by média měla ve vztahu k politikům vynikat. Neplnila by tak svou roli v demokratické společnosti, která předpokládá kritický pohled na vše, co s politikou souvisí. Jednoduše proto, že zákazníci, kteří poptávají mediální služby -- tedy čtenáři, posluchači i diváci -- jsou zároveň voliči a plátci daní, z jejichž peněz politici a politické strany žijí.

Tragický omyl odboje bez názvu

4. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Dnes premiér a ministr vnitra odjedou na pohřeb Milana Paumera, člena skupiny bratří Mašínů. Podle zveřejněných informací proběhne smuteční tryzna jako demonstrace obdivného postoje českého národa vůči nedoceněným "hrdinům". I když z rukou Mirka Topolánka zesnulý metál obdržel. Je nepochopitelné, že jindy zásadový "křesťan" Petr Nečas má v roli premiéra a po nedávném setkání s prezidentem odhodlání pokračovat v tradici svého stranického předchůdce.

An English version of this article is in CLICK HERE

Zachariášovi plzeňská univerzita zaplatí

3. 8. 2010 / Petr Jánský

Neuvěřitelné věci se dějí na plzeňských právech. V loňském roce akreditační komise ministerstva školství v čele s Vladimírou Dvořákovou objevila závažná pochybení stran přijímání studentů na odvolání, zkrácení studijních plánů (rychlostudenti), zapisování zkoušek a zápočtů sekretářkou, opisování diplomových a disertačních prací, nearchivování nebo nemožnost dohledání prací a protekční magisterské a doktorandské zkoušky. Vypukl skandál, který nemá v dějinách Česka ba ani Československa obdoby. Nejkřiklavějším příkladem byla chomutovská primátorka Řápková, která redaktorce Tachecí nedokázala zodpovědět jednoduchý právnický test a nevěděla, kde v Plzni fakulta sídlí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Boj ekoaktivistů za motýla modráska a zabetonovaná oranžová verbež

4. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

V okurkové sezóně se potřeboval zviditelnit nový stínový ministr životního prostředí za ČSSD Václav Zemek. Vydal proto obsáhlé stanovisko o tom, kterak "stavba jezů na Labi může nenávratně poškodit unikátní ekosystémy ". Proti tomu nic, kdyby... Kdyby podporu jezům a dalším vodním stavbám na Labi opakovaně a dlouhodobě nevyslovovaly krajské rady v Ústí, Hradci i v Pardubicích, pro výstavbu jezů jsou i hejtmani (všichni za ČSSD). Kdyby souhlasné stanovisko nevyslovila i Špidlova vláda... Kdyby... Kdyby si nováček mezi stínovými ministry Václav Zemek alespoň přečetl, co vše už k výstavbě jezů sociálně demokratičtí politici řekli . Takhle to totiž vypadá, že stínový ministr nic netuší či je ve funkci za úplně jinou stranu. Třeba za německý BUND.

Greenpeace oslovilo výrobce kojeneckých lahví, aby podpořili zákaz bisfenolu A

4. 8. 2010

Greenpeace ČR oslovilo představitele společností, které na českém trhu zastupují největší výrobce a prodejce kojeneckých lahví a dalších produktů pro děti určených pro styk s potravinami, aby podpořili naši výzvu k zákazu nebezpečné látky bisfenolu A (BPA) v kojeneckých lahvích. Bisfenol A je nebezpečná látka narušující hormonální systém, která se vyskytuje v některých kojeneckých lahvích a uniká i do obsahu láhve.

Kybernetika Černých rytířů

4. 8. 2010 / John Michael Greer

Lidská sociální evoluce je k biologické evoluci paralelní, a není tedy divu, že velká část zpracování dat v lidské společnosti spočívá ve vylučování většiny údajů - tak, aby z toho mála, co zbude, mohly vzejít užitečné informace. Je to nezbytné, ale je to také problematické, protože sada filtrů, které omezují data na základě toho, co je užitečné v určitém historickém nebo ekologickém kontextu, může vyloučit přesně ta data, která by mohla být velmi užitečná v kontextu jiném, a filtry se nemusejí nutně měnit stejně rychle jako kontext. - Bez ohledu na to, kolik končetin bylo Černému rytíři useknuto - a na konci scény mu zůstanou čtyři krvavé pahýly - trvá na své neporazitelnosti a obviní Artuše ze zbabělosti, protože odmítl pokračovat v boji. Je tu jistá podobnost s komunitou výzkumníků v oblasti jaderné fúze, jejichž neměnnou odpověď na půl století naprostých neúspěchů tvoří nepřetržité opakování tvrzení, že fúzní energie vyžaduje prostě jen (dalších) dvacet let.

KD│ Serendipita (schopnost činit náhodou důležité objevy) je legrační věc. Když jsem před pár dny začal plánovat tento příspěvek, věděl jsem, že budu muset vytáhnout svůj pošramocený výtisk Mysli a přírody (Mind and Nature) Gregoryho Batesona z police, kde shromažďuji základní texty systémové filosofie, protože je téměř nemožné hovořit v nějakém smyslu vhodně o informacích bez toho, abyste si vypůjčovali z Batesonových myšlenek. Neměl jsem ale žádný podobný úmysl, když jsem procházel knihu vědeckého zpravodaje Charlese Seifa Slunce v láhvi: Podivné dějiny fúze a věda o zbožném přání (Sun in a Bottle: The Strange History of Fusion and the Science of Wishful Thinking) z místní knihovny, natož když jsem další večer v přestávce mezi psaním poprvé od dob svého dospívání sledoval film "Monty Python a Svatý grál".

Stanovisko ke zprávám o umístění amerického "Centra včasného varování" v ČR

4. 8. 2010

Tisková zpráva Iniciativy za společenskou změnu

Historie se opakuje, nyní nikoli jako fraška, ale kupodivu opět jako tragédie. Před třemi lety několik hodin po získání důvěry oznámila Topolánkova vláda záměr vlády USA umístit na českém území prvky protiraketové obrany a poté udělala vše, aby se tento dvoustranný projekt pokusila protlačit navzdory názoru zřetelné většiny české veřejnosti a parlamentní opozice.

Anketa Romano hangos:

Chybí vám v nové vládě ministr pro lidská práva, jako byl Michael Kocáb?

4. 8. 2010 / Pavel Pečínka

Petr Vašíček
Klavírista, Praha, Berlín.
Víte, ono vůbec co se týče nové vlády: Co vlastně očekávat od starých struktur dobrého? Kdo už zapomněl, ať si vygoogluje prapodivné získání titulu Karla Schwarzenberga na Mendlově univerzitě v Brně za pouhé dva týdny studia. Nebo vazby kolem Mirka Kalouska během jeho působení na ministerstvu obrany. Nečas je už příliš dlouho v radě ODS, než aby o všech těch podvodech strany mohl nevědět -- vždyť byl i v Budapešti na hřbitově onoho sponzora ODS, o kterém nejdřív nikdo nevědel, a pak si teprv začínali vzpomínat... Takže: V Čechách nic nového, jen nadále ta nuda, o které psal Alexandr Kliment.

Může za všechno ČSSD?

4. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Ladislav Žák využil první narozeniny TOP 09, aby se zaměřil na "na levicový pláč nad TOPkou a zejména jejím úspěchem u mladých lidí". Vznikl tak dosti podivný text , obsahující řadu tvrzení, která je těžké ponecht bez komentáře.

Panu Žákovi uniká, že vznik TOP 09 a konec konců i VV byl výsledkem kalkulace, že pravici vlastně nemůže poškodit přerozdělení hlasů mezi více stran. Mladé lidi prý oslovil program pod heslem Tradice -- Odpovědnost -- Prosperita.

Třídní boj mezi chudými a ještě chudšími

4. 8. 2010 / Ivo Šebestík

Před nedávnem jsem v jednom českém hypermarketu pozoroval zajímavou scénku. V samoobslužné restauraci byla jedna pokladní, jedna prodavačka a jeden muž, který mohl být bezdomovcem. Ten muž postával uprostřed, v blízkosti pultu, ve kterém odpočívaly v chladu saláty, ovocné poháry, zákusky a další potraviny, jaké doplňují bufetové menu. Muž pozoroval jídla se zájmem návštěvníka akvária a okamžitě vzbudil pozornost dvoučlenného personálu.

Užvaněné české tajné služby

3. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Své tajné služby měla a má každá země, neboť špionáž je stejně stará jako moc a její uplatňování na území. Jen naprostí diletanti v otázce státních převratů ovšem nazývají své špióny po převratu zrádci a jen naprostí diletanti (nebo vlastizrádci či agenti jiných zemí) prozrazují podrobnosti špionážní historie své země. Pokud se vlastizrádcem (či agentem cizí země, byť pro danou chvíli spřátelené) stane ministr, předseda vlády či prezident, je tragédie pro tajnou službu dokonána.

An English version of this article is in CLICK HERE

Stanovisko ÚSTR ke kauze "zveřejněných jmen špionů"

3. 8. 2010

tisková zpráva ÚSTR

Praha 3. srpna - Ústav pro studium totalitních režimů neodtajnil jména aktivních špionů. Ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra upozornil, že ke zveřejnění problematických údajů došlo na webu Archivu bezpečnostních složek, za který je odpovědné vedení Archivu. Údaje visely na internetu od března, staženy byly po Hazdrově zásahu v červnu.

"Ke zveřejnění informací z devadesátých let nemělo vůbec dojít. Je to vážné pochybení, ze kterého jsem vyvodil personální důsledky," říká Hazdra s odkazem na odvolání ředitele ABS Ladislava Bukovszkého.

OSA a Dilia připravily "zhoubnou novelu autorského zákona"

3. 8. 2010

Praha 3. 8. 2010 -- tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana kritizuje návrh novely autorského zákona, který unikl z ministerstva kultury. Text návrhu a jeho právní rozbor uveřejnily v úterý Pirátské noviny. Z textu návrhu vyplývá, že OSA a Dilia prosadily do návrhu opatření, která by poškodila autory, umělce i uživatele Internetu. Ministerstvo před měsícem bezdůvodně odmítlo žádost České pirátské strany o znění návrhu, který teď z ministerstva unikl. Proti rozhodnutí podá strana rozklad.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.