Rekordní sucho v Rusku zvedá světové ceny obilí

4. 8. 2010

Nejhorší sucho v Rusku přinejmenším za posledních 50 let již způsobilo největší nárůst světových cen obilí od roku 1973. Nezdá se přitom, že by se počasí mělo brzy změnit, což nyní ohrožuje i agrotechnické lhůty pro ozimé zrniny. Cena pšenice na obilné burze v Chicagu se během července zvýšila o 38%. Odhady udávají, že cena futures může brzy dosáhnout 8,50 dolaru za bušel, což je o 23% více než cena, na níž obchody uzavíraly v pondělí. Do hry se zřejmě vložili spekulanti.

Setba, která měla v srpnu začít v severovýchodních oblastech evropského Ruska, bude komplikována vyschlou půdou. Ozimá pšenice normálně zabezpečuje zhruba 65% ruské roční sklizně. Nepříznivá předpověď počasí znamená rozšíření škod i na cukrovou řepu, brambory a kukuřici.

"Poprvé za padesát let jsme zažili kombinaci tak dlouhého období abnormálního vedra a klimatického i půdního sucha," tvrdí Ruské hydrometeorologické centrum. Podle jiných zdrojů jde dokonce o nejhorší sucho za 130 let. Ministerstvo zemědělství snížilo odhad letošní úrody na 70-75 milionů metrických tun; loňská úroda přitom dosáhla 97,1 milionu metrických tun. Rusko bylo donedávna čtvrtým největším světovým exportérem obilí (za USA, EU a Kanadou). Ruský export by mohl podle nejhoršího scénáře klesnout až o 11 milionů metrických tun.

Ceny obilí v USA jen za minulý týden vzrostly o 19%. To je rychlejší nárůst než během potravinové krize v roce 2008, která v řadě chudších zemí světa způsobila hladové bouře.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.8. 2010