BBC málem zrušila filmování Monty Pythona

4. 8. 2010

Vedení BBC se r.1969 obávalo, že Monty Python's Flying Circus, absurdní komický seriál, nevydělá žádné peníze, konstatoval jeden z tvůrců seriálu Terry Jones.

"Vnucovali nám nesmyslné smluvní podmínky. Nikdy jsme nevěděli, zda budeme ještě existovat v další sezóně. Nevěřili, že bychom jim mohli vydělat nějaké peníze, a tak se nás snažili zbavit hned na začátku," řekl Terry Jones na festivalu v Chorvatsku. Seriál byl zachráněn teprve tehdy, když se na BBC obrátil jeden z činitelů španělské televize a chtěl koupit vysílací práva.

"Vykládali mu, že to vůbec není cirkus a že se mu to nebude líbit, ale on trval na tom, že se na seriál podívá, a pak koupil celou jednu sezónu. To nás zachránilo," řekl Jones.

Z dokumentů zveřejněných loni podle zákona o přístupu k informacím vyplývá, že vedení BBC považovalo Monty Pythona za "odporný", "nihilistický" a "děsivě nevkusný" pořad. Avšak nakonec se seriál natáčel a vysílal deset let, stal se klasikou, na jeho základě vzniklo několik celovečerních filmů a úspěšný muzikál Spamalot, který jen na Broadwayi vydělal 120 milionů liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.8. 2010