BBC zaktualizovala Sherlocka Holmese

3. 8. 2010 / Jan Čulík

< Sherlock Holmes, kterého hraje Benedict Cumberbatch

V neděli večer vysílá nyní televize BBC v Británii seriál celovečerních hraných filmů, volně založených na motivech detektivek s Sherlockem Holmesem od skotského lékaře Conana Doyla. Zajímavé na nynějším projektu, který dopadl velmi dobře, je, že filmy se neodehrávají v devatenáctém století, ale ve století jednadvacátém. Sherlock Holmes a dr. Watson řeší kriminální případy v nejžhavější současnosti, uprostřed bank vystavěných z oceli a ze skla,vytvářejících globální finanční bubliny, v digitálním světě čipových kreditních karet, mobilů a iphonů, blogování a mezinárodního leteckého cestování.

I když v prvních minutách sledování filmu mi přišlo, že film zdůrazňuje možná až trochu příliš křečovitě: "Podívejte se, tohle není devatenácté století,ale století jednadvacáté", za několik dalších okamžiků si člověk na Sherlocka v současnosti rychle zvykne.

Nejzajímavější na tomto dobře napsaném, natočeném i zahraném filmu však je, do jaké míry se mu podařilo zachovat původní atmosféru Conanových děl. I současný Londýn - stejně jako u Conana Doyla - je záhadné, divoké, nepředvídatelné a nebezpečné místo. Sherlock Holmes má brilantní intelekt, ale je to svým způsobem ješitný podivín a šílenec. Vztah mezi Holmese a dr. Watsonem je, jak napsali v Guardianu, takový, jaký by ho Conan Doyle poznal - směsice zuřivosti, obdivu a ryzích přátelských sympatií. "Film má rychlé tempo, je napínavý a brilantní," dodává Guardian. Mě k tomu všemu jen napadá, jak pozoruhodné je, že jsme - v této interpretaci zločinného města - od divošství devatenáctého století vůbec nepokročili. Atmosféra divošství, skrytého v lidech, je úplně stejná dnes jako před stopadesáti lety. Je úplně jedno, že zločinec drží v ruce ipod.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.8. 2010