Izrael: Zabíjení aktivistů z flotily pro Gazu zavinilo špatné plánování a chyby při výzvědné práci

13. 7. 2010

Vážné chyby při výzvědné práci a plánování vedly ke katastrofálnímu izraelskému vojenskému útoku na flotilu lodí, která se pokusila prorazit blokádu Gazy, při níž zahynulo devět aktivistů. To je závěr prvního oficiálního izraelského vyšetřování, které bylo ukončeno v pondělí.

Ve zprávě se uvádí, že i když izraelská armáda podcenila, že operace povede k násilí, zastavení flotily bylo jedinou možností jak zabránit, aby flotila doplula do Gazy.

Zpráva, která nebyla zveřejněna v úplnosti, nejmenuje osoby, které za selhání nesou odpovědnost. "Na jedné střraně nedošlo k chybnému jednání a nikdo nic při této složité operaci nezanedbal," konstatoval Giora Eiland, generál na odpočinku, který stál v čele vojenskému vyšetřování. "Na druhé straně však došlo k chybám při rozhodování, včetně některých rozhodnutí na relativně vysoké úrovni, což znamenalo, že výsledek nebyl takový, jak se původně předpokládalo."

Organizace Kampaň za solidaritu s Palestinou konstatovala, že se zpráva pokouší "zakamuflovat izraelské zločiny, spáchané na lodi Mari Marmara", kde bylo usmrceno devět osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.7. 2010