Jak jsem se mýlil v Zemanově straně

13. 7. 2010 / Miloslav Štěrba

Na podzim loňského roku jsem přijal nabídku Miloše Zemana a spolu s ex-poslancem z ČSSD ing. Petrem Šulákem ze Vsetína jsme ustavili na Zlínsku dvě místní organizace budoucí Strany práv občanů. Pro tuto svoji osobní angažovanost se vyjadřuji i k současnému stavu v uvedené straně.

An English version of this article is in CLICK HERE

Strana práv občanů -- Zemanovci (SPOZ) vznikla za situace, kdy mohla být racionální variantou ČSSD, pokud by se Jiří Paroubek stal po parlamentních volbách předsedou vlády. Jeho osobnostní nedostatky ( mediálně hyperbolizované ) odháněly voliče sociálních demokratů k jiným stranám nebo z nich dělaly volební absentéry. A levice v této zemi potřebuje rozšířit volební potenciál.

Krátký život SPOZ byl na Zlínsku poznamenán všemi dětskými, ale i zhoubnými chorobami. Mezi ně řadím především nestoudné politikaření. Zatímco v jiných krajích probíhaly nominační krajské konference do parlamentních voleb za účasti 60 -- 80 delegátů, ve Zlíně přivezli "velrybáři" na konferenci 265 majitelů hlasovacích lístků. Prezenční listiny z konference se "pro jistotu" ztratily. Ostatně, zvolený lídr byl posléze zcela netransparentně odvolán (kým?) a na jeho místo dosazen (kým?) 23-letý starosta ze Slavkova (nejmladší starosta v EU!) proslulý svou účastí v televizní show Jana Krause.

Jedním z omylů Miloše Zemana byla sázka na Slušovice. Místo protěžovaného, a kdysi tak úspěšného Fr. Čuby, však SPOZ získala na místo lídra jen tamního podnikatele a na třetí místo kandidátky jeho sekretářku.

O současném stavu tohoto nedonošeného politického dítěte ve Zlínském kraji svědčí i tato skutečnost: Ze 14 místních organizací(MO) ustavených na členských schůzích v lednu, do konce června nekonalo žádnou další členskou schůzi 11 MO. (Cituji ze zprávy krajské kontrolní komise SPOZ)

V krajském městě Zlíně však vznikly další dvě "virtuální" místní organizace. Začaly si diktovat podmínky k jednání o kandidátce do komunálních voleb pod hrozbou ustavení čtvrté místní organizace, pokud se nevyhoví jejich požadavkům. Odmítal jsem tyto praktiky a vzhledem k výše uvedenému jsem se rozhodl ukončit své členství v SPOZ.

Ve funkci předsedy MO ve Zlíně jsem podepsal tzv. Zlínskou výzvu, která si stanovila jako cíl nahradit stávající velkou koalici ČSSD-ODS-KDÚ/ČSL na zlínské radnici v komunálních volbách. Po zkušenostech z posledního vývoje ve SPOZ se tímto distancuji od podpisu. V dokumentu se totiž slibují občanům Zlína "důvěryhodní kandidáti, podpora demokracie a nejširší transparentnost". Jenže, co může Zlínu přinést tato strana?

Volební výsledek a odchod Miloše Zemana zpátky na Vysočinu vystavily SPOZ úmrtní list. Neuspěl jsem s návrhem rozpustit Zemanovu stranu, stranický aparát, a státní příspěvky (současné a budoucí) věnovat na charitativní účely.

Pokud voliči využijí možnosti preferenčních hlasů doporučuji volit v komunálních volbách ČSSD. Třebaže jsem byl z této strany opakovaně vylučován na okresní a krajské konferenci. Nedokázal jsem se smířit se skutečností, že v čele městské organizace ČSSD ve Zlíně byl asistent Miloše Melčáka. Jako záminka pro vylučování posloužil i můj článek s kritikou vítání J.Paroubka na zlínské radnici. Ale prokázala se demokratická podstata strany a Ústřední kontrolní komise ČSSD vyloučení neschválila. .

Motto či P.S. : Romain Rolland: "Společnost není ohrožována zkažeností těch špatných, ale mlčením lhostejných."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.7. 2010