Ministr Martin Barták musí odejít

22. 4. 2010

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám protestuje proti výrokům ministra obrany Martina Bartáka, že ČR je proti stahování amerických jaderných zbraní z Evropy. "Myslíme si, že odstrašující část arzenálu plní svůj účel," dodal Barták. V roce 2010 lze velmi slušně pochybovat o tom, koho tento arzenál odstrašuje. Jedinou výjimkou by snad mohli být obyvatelé měst a vesnic ležících vedle základen, na kterých jsou tyto atomové zbraně uskladněny.

Ve výrocích ministra Bartáka na nás dýchla atmosféra studené války. Pan ministr je zřejmě také "mimo obraz". Nová americká jaderná koncepce se vzdala preventivního úderu a navíc byla před několika dny podepsána v Praze nová smlouva START o omezení počtu jaderných zbraní. Ty, které zůstávají v Evropě, jsou tak reliktem minulosti, na kterou se pan ministr Martin Barták odvolává. Svými výroky prokazuje nekompetentnost. Existuje snad usnesení vlády, které by to ministra Martina Bartáka k podobným výrokům opravňovalo? O samotnou vládu Jana Fischera nejde. Důležité však je, co po ní zbude. Pokud by to měla být pozice České republiky hájící názory 20 či 25 let staré, byl by to smutný obrázek.

"Jsme názoru, že pojem odzbrojení, snížení mezinárodního napětí je nutné realizovat novou, realistickou a účinnou formou, kterou vidíme v likvidaci cizích vojenských základen, které nemají v Evropě opodstatnění. Vyzýváme k odvolání ministra Martina Bratáka s vědomím, že tato vláda by měla za 2 měsíce skončit a upozorňujeme na fakt, že by se její působení mohlo díky nejasným výsledkům voleb prodloužit," řekl mluvčí Iniciativy Ne základnám Jan Májíček.

Pokládáme za nepřijatelné, aby v budoucnu takovýto ministr, který svá vyjádření nemůže opřít o příslušný mandát, usiloval o účast v jakékoli další vládě. Jsme znepokojeni možností, že by bez příslušného mandátu a souhlasu parlamentu mohlo k uzavření závazků, které by vedly k umístěním nových nejaderných zbraní či zbraňových systémů na našem území.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.4. 2010