Ryanair odmítá zaplatit turistům za hotely a stravování

22. 4. 2010

Zuřivost od politiků i občanů vyvolala irská "levná" letecká společnost Ryanair, létající i do České republiky, protože se otevřeně odmítla podrobit předpisům Evropské unie a konstatovala, že cestujícím, jejichž letadla neletěla, prostě neuhradí výdaje za ubytování a stravu v cizích zemích, kde byli ztraceni.

Evropské předpisy však požadují, aby letecké společnosti poskytly cestujícím potraviny a nápoje a hotelové ubytování, pokud je nejsou schopny dopravit na místo určení. Evropská legislativa neurčuje žádné finanční ani časové limity. Michael O'Leary, kontroverzní majitel firmy Ryanair, který občas veřejně sprostě nadává britských či irským politikům, sdělil irskému regulačnímu úřadu, ať ho v této věci vezme k soudu.

Podle odhadů se rozhodnutí Ryanairu neuhradit náklady ztracených cestujících týkají až 400 000 osob.

Ryanair je jediná letecká společnost, která se rozhodla porušit zákon, ale většina evropských leteckých společností ustanovení EU o povinnosti uhradit cestujícím ubytování a náklady na stravování také kritizovala. Poukázala na to, že tento zákon nevznikl pro mimořádné situace, jako jsou vybuchující sopky.

O'Leary od firmy Ryanair konstatoval: "Neexistují žádné zákony, které požadují, aby letecké společnosti, které obdrží 30 euro za let, hradily cestujícím tisíce euro za ubytování a stravování. Je to absurdní. Vlády měly reagovat daleko rychleji. Proč se očekává, že za hotely cestujících mají platit letecké společnosti, když tenhle chaos způsobily vlády?"

Podle britských politiků si veřejnost rozmyslí, zda bude i nadále chtít cestovat s firmou Ryanair.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.4. 2010