Generál Petraeus: Izrael posiluje al-Kájdu

17. 3. 2010

KD│ Zatímco násilí v Jeruzalémě hrozí, že brzy přejde v třetí intifádu, velitel amerického středního velitelství (CENTCOM) generál David Petraeus ve výboru Senátu pro ozbrojené síly varoval před širším dopadem konfliktu, který je od vzniku Izraele epicentrem násilností na Středním Východě.

Petraeus, který je patrně nejvlivnějším příslušníkem americké armády, zopakoval tvrzení, jež předložil již před rokem. Jedinou novinkou proti dubnu 2009 bylo konstatování, že konflikt posiluje al-Kájdu.

Generál nyní tvrdí, trvající nepřátelství mezi Izraelem a některými jeho sousedy přináší "zřetelnou výzvu" schopnosti USA zajišťovat v prostoru odpovědnosti CENTCOM své zájmy. Izraelsko-palestinské napětí často vyvolává násilí a rozsáhlé ozbrojené konfrontace. Rozdmýchává protiamerické cítění kvůli tomu, že USA jsou vnímány jako aktér, který upřednostňuje Izrael. "Arabský hněv kvůli palestinské otázce omezuje sílu a hloubku amerického partnerství s vládami a národy v prostoru odpovědnosti a oslabuje legitimitu umírněných režimů v arabském světě", uvedl Petraeus. Al-Kájda a další militantní skupiny tohoto hněvu využívají k mobilizaci podpory a rovněž Íránu to umožňuje posilovat vliv v arabském světě prostřednictvím klientů - libanonského Hizballáhu a Hamásu.

Pokud by tato konstatování zazněla mimo americkou politickou arénu, nebylo by na nich nic zvlášť nového. Avšak z úst generála, který je považován za možného budoucího prezidenta, se mohou stát doslova bombou. Pokud se nyní izraelská lobby pokusí na generála zaútočit, riskuje, že bude označena za protiamerickou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.3. 2010