V Jeruzalémě propukly nepokoje, americký vyslanec zrušil návštěvu

17. 3. 2010

KD│ Stovky Palestinců ve Východním Jeruzalémě v úterý zapalovaly pneumatiky a odpadky a vrhaly kameny na izraelskou policii, která odpovídala gumovými projektily a slzným plynem. Nejtěžší střety za mnoho posledních měsíců vypukly v okamžiku, kdy americký vyslanec náhle zrušil návštěvu, což ještě prohloubilo probíhající americko-izraelský diplomatický spor.

Násilí se ve východní části města šířilo z jedné arabské čtvrti do druhé. Obyvatelé rozhněvaní plány na výstavbu dalších židovských domů v převážně arabském Východním Jeruzalémě a některými nepodloženými pověstmi se pustili do střetů s policií.

Ve městě byly rozmístěny tisíce policistů, včetně speciálních zásahových jednotek ozbrojených útočnými puškami, ohlušujícími granáty a obušky.

Palestinští zdravotníci oznámili, že došlo k vážnému zranění deseti lidí, pěti z nich gumovými projektily. Podle izraelské policie bylo lehce zraněno patnáct policistů, včetně jednoho postřeleného. Zhruba šedesát protestujících skončilo ve vězení.

Palestinští obchodníci vyjádřili solidaritu s protestujícími uzavřením obchodů a stejně tak byly uzavřeny i školy. K menším střetům došlo i v některých městech na Západním břehu Jordánu.

Diplomatický spor vznikl izraelským oznámením plánu na výstavbu 1 600 bytů ve Východním Jeruzalémě během nedávné návštěvy amerického viceprezidenta Joea Bidena. Tato návštěva přitom měla podpořit mírová jednání. Palestinci hodlají Východní Jeruzalém učinit hlavním městem svého budoucího státu. Izraelci naopak tvrdí, že celé svaté město je jejich věčným hlavním městem. Oznámení urazilo Palestince, kteří pohrozili odchodem z rozhovorů zprastředkovaných USA, které mají začít v příštích dnech. Obamova administrativa důrazně žádá ukončení sporného projektu.

Ultrapravicový ministr zahraničí Avigdor Lieberman řekl včera izraelskému rozhlasu, že požadavky na ukončení výstavby "jsou neodůvodněné" a předpověděl, že se prý situace ve vztazích s USA uklidní.

Avšak Washington vyrozuměl Izrael, že zvláštní vyslanec George Mitchell odložil svou cestu do regionu na neurčito.

Netanjahu se omluvil za načasování oznámení sporného projektu, ale nezrušil ho.

Izrael anektoval Východní Jeruzalém (v té době pod jordánskou kontrolou) během Šestidenní války v roce 1967. Mezinárodní společenství anexi nikdy neuznalo a židovské čtvrti považuje za ilegální. V oblasti nyní žije okolo 160 000 Židů a 250 000 Palestinců a Arabů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.3. 2010