Francouzská ministryně financí kritizovala Německo

16. 3. 2010

KD│ Čerstvá kritika německého hospodářského modelu z úst francouzské ministryně financí Christine Lagardeové, podle níž by SRN měla více rozvíjet vnitřní trh a méně vyvážet, po obsahové stránce není ničím novým - protože velké exportní přebytky Německa ve vzájemném obchodu s Francií už existují velice dlouho. Jen výtka nejvýše postavené finanční expertky, i když opatrně formulovaná, představuje novinku. Zakládá se nicméně na hluboce zakořeněné analýze založené na ekonomii strany poptávky. A v neposlední řadě prezident Nicolas Sarkozy právě na tomto základě v roce 2007 vyšel z voleb coby "prezident posilující kupní sílu", napsal pro Frankfurter Allgemeine Christian Schubert.

Zrcadlovým obrazem zmíněného nastavení priorit je ale exportní slabost francouzského hospodářství. Kvůli vysokým sociálním dávkám a daním ztrácejí francouzští podnikatelé už po léta pozice na světovém trhu. Vloni Francie dovezla zboží v ceně o 43 miliard euro vyšší, než byla cena exportu. Od počátku 90. let klesl podíl francouzského vývozu do eurozóny z 18 na 13%.

Francouzský export se také málo zaměřuje na rostoucí ekonomiky v oblasti Asie a Jižní Ameriky. Francie tam vyváží pouze zboží v ceně 4% hrubého domácího produktu, zatímco Německo třikrát více. Navíc Německo dodává zboží (v zásadě) pravidelné spotřeby, jako jsou přesné stroje či drahá auta, a profituje tak z investičního cyklu v cílových zemích, zatímco specializované francouzské zboží jako vysokorychlostní vlaky, letouny Airbus, rakety, jaderné elektrárny nebo luxusní zboží se této výhodě netěší.

Sarkozy vytyčil cíl učinit francouzské hospodářství konkurenceschopnějším, to se mu ale zatím nepodařilo. Hospodářská struktura s mnoha malými podniky, které se bojí vstoupit na světový trh, se nedá ze dne na den změnit. Navíc, tvrdí (pravicoví) ekonomové, francouzský stát udělal i velmi málo pro snížení mandatorních výdajů, protože reformy typu německé Hartz IV by v zemi vyvolaly masové demonstrace.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.3. 2010