Rusko-americké rozhovory o strategických zbraních čelí 'problémům'

22. 12. 2009

KD│ Jednání Moskvy s Washingtonem o nové smlouvě týkající se kontroly jaderného zbrojení čelí potížím, avšak měla by počátkem příštího roku skončit dohodou, řekl v pondělí v Moskvě AFP velitel generálního štábu ruských ozbrojených sil armádní generál Nikolaj Makarov. Obě delegace před Vánocemi opustily řadu měsíců trvající ženevská jednání a vrátily se domů bez definitivního výsledku. Mezi přetrvávající problémy mimo jiné stále patří celkový povolený počet strategických nosičů, jaderných hlavic, ale i otázka telemetrického zaměřování raket.

Problematiku upravovavala smlouva START z roku 1991, ta však expirovala 5. prosince, aniž došlo k jejímu nahrazení novou smlouvou. Podle názoru Makarova je nyní dohoda tak blízko, že "důvěřuje" podepsání nového dokumentu během ledna 2010.

Na okraji klimatické konference, která minulý týden skončila v Kodani, prezidenti obou zemí prohlásili, že jsou velice blízko podepsání nové dvoustranné strategické smlouvy. Dmitrij Medveděv však připustil, že je třeba vyřešit technické detaily.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009