Čína a USA se v Kodani přou o klimatickou dohodu

15. 12. 2009

KD│ Jednání mezi Čínou a USA se v pondělí v Kodani dostala do slepé uličky, neboť obě země se nemohou shodnout v otázce monitoringu a ověřování případné dohody. ČLR jakékoliv monitorování na svém území odmítá - a Spojené státy zase dávají najevo, že bez toho Kongres neschválí legislativu nutnou ke snížení amerických emisí, informovali John M. Broder a James Kanter pro New York Times.

Obě země se navzájem veřejně obviňují ze zablokování konference. Čína, která v listopadu vůbec poprvé veřejně oznámila svůj emisní cíl, odmítá přijmout na svém území jakoukoliv formu mezinárodní kontroly a tvrdí, že čínské zákony jsou pro kohokoliv na světě dostatečnou zárukou. Spojené státy namítají, že za této situace je čínský závazek netransparentní a ony nemohou podpořit žádnou budoucí dohodu. Podle názoru Američanů jsou také čínské emisní cíle "znepokojivě" velkorysé.

Čínské odmítnutí verifikačních opatření podle Američanů umožňuje uvalit na čínské zboží dovážené do USA trestné tarify. Skupina deseti Demokratických senátorů před dvěma týdny varovala Obamu, že Senát neratifikuje žádnou dohodu, která by nechránila americký průmysl před zahraničními konkurenty, kteří nedodržují emisní limity.

K zablokování rozhovorů došlo v pondělí poté, co na počátku druhého týdne několik vyjednávacích stran použilo taktiky "hry s ohněm". V pondělí ráno skupina nejchudších zemí jednání na chvíli opustila, načež chaotický registrační systém donutil tisíce účastníků mrznout před budovou Bella Centre a vynutil si dočasné uzavření blízké stanice metra. Čínskoamerické spory ovšem neprobíhají takto nápadně.

Prezident Obama a další světoví lídři již dali najevo, že věří v dosažení určité interní dohody, ale závazná globální dohoda prý nebude dokončena dříve než napřesrok.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.12. 2009