Rozhovory v Kodani byly kvůli protestu rozvojových zemí několik hodin suspendovány

15. 12. 2009

Předsedkyně dánského summitu o globálním oteplování Connie Hedegaardová naléhala na delegáty, aby se "vrátili k vyjednávání" poté, co protest rozvojových zemí způsobil v pondělí suspendování rozhovorů na dobu několika hodin. Klíčový požadavek rozvojových zemí - samostatné rozhovory o protokolu z Kjóta - byl splněn.

Skupina G77-Čína, která hovoří za rozvojové země, obvinila Dánsko, že porušilo demokratický proces a že zastává zájmy jen bohatých zemí. Hedegaardová opakovaně zdůrazňovala, že protokoly z Kjóta nejsou obcházeny, jak se rozvojové země obávají.

Blok G77-Čína vyjednává jménam 130 zemí. Bloky zastupující chudé země, zranitelné globálním oteplováním, požadují, aby se bohaté země bezpodmínečně zavázaly k snížení emisí i po roce 2012, do níž to zaručuje protokol z Kjóta.

Rozvojové země požadují, aby vyjednávání probíhalo po dvou úrovních, kdy země, které mají existující závazky podle protokolu z Kjóta, je budou dále plnit, zatímco Spojené státy a hlavní rozvojové země učiní nové závazky podle nového protokolu.

Africké země a širší blok G77 nechce přijmout zrušení protokolu z Kjóta a silně se obávají, že se bohaté země na zrušení Kjóta domluvily za jejich zády.

Jeden dlouhodobý pozorovatel charakterizoval jednání v Kodani jako "frašku". Vlády se totiž podle něho dohodly už před dvěma lety, že vypracují novou globální dohodu v Kodani, a přestože do její uzavření zbývá už jen nméně než týden, pořád se ještě nedohodly ani na základních cílech a faktech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.12. 2009