Kondomy a AIDS

3. 10. 2009 / Petr Wagner

Jenom malá poznámka. Asi by nebylo pro BL vhodné podrobněji rozebírat situaci. Virus HIV I i II se přenáší krví tělními tekutinami, ale třeba i aerosolem v laboratořích. Kondom je na něco dobrý. Určitě bych souhlasil s ochranou při náhodném styku. Zejména ovšem proti zcela jiným, běžným onemocněním. HIV se dá předat i jinak -- líbáním, škrábáním ale třeba také lékařskými zákroky nebo ne zcela sterilními jehlami, kanylami, při boxu nebo kontaktních sportech apod. Kondom naopak obsahuje monomery, které zvyšují riziko rakoviny děložního čípku při pravidelném používání.

Afrika konkrétně je velice specifická oblast stran infekce HIV. Pamatuji se prognózy z konce osmdesátých let. Podle nich by řada zemí již byla bez obyvatel. Ale není tomu tak: pozitivita a AIDS v této oblasti ne zcela korelují.

Efektivně na základě "evidence based medicine" efekt kondomů nikdo neprokáže. Mimo jiné proto, že si nedokáži představit etickou komisi, která by podobnou studii povolila. Zcela jistě by totiž byla v rozporu s Helsinskou deklarací zejména ve znění pozdějších modifikací.

Lidé chtějí jednoduchá řešení, ale kondom není řešení přenosu HIV. Má obrovský význam při náhodném pohlavním styku zejména s neznámým partnerem (kapavka, syfilis, chlamydie, hepatitida) ale vztahovat jeho používání k AIDS je poněkud o něčem jiném. Ostatně i u nás jsou známé případy hemofiliků, nakažených při aplikaci hemokoagulačních faktorů. I při nechráněném styku po řadu let jejich ženy pozitivitu nezískaly. Věc je zkrátka poněkud komplikovanější a ne všechno víme.

Netuším, proč katolická církev kondom nemá ráda, ale nepřeceňoval bych jeho úlohu v této konkrétní oblasti. Mimo jiné proto, že HIV není pohlavní choroba. To je choroba přenositelná jen a pouze pohlavním stykem. To AIDS není. Může se jím přenést. TAKY.

Nicméně bych tato skutečně velmi složitá odborná témata nechal na odborná fora. Jinak jde totiž o diskuse o názoru a ty jak známo jsou plané. Představa, že nepoužívání kondomu = AIDS a naopak jeho používání = nezískat HIV pozitivitu je totiž skutečně od reality velmi vzdálená. Kondom je fajn, ale k něčemu jinému.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2009