Americké ministerstvo zdravotnictví:

Latexové kondomy jsou vysoce efektivní při ochraně před HIV

1. 10. 2009

Latexové kondomy, když se používají pokaždé a správně, jsou vysoce efektivní při blokaci heterosexuální pohlavní nákazy virem HIV, virem, který způsobuje AIDS. Výzkum efektivity latexových kondomů při zabraňování heterosexuálního šíření nákazy HIV je rozsáhlý a jednoznačný.

Schopnost latexových kondomů zabraňovat nákaze HIV byla vědecky dokázána laboratorními studiemi i epidemiologickými studiemi nenakažených partnerů, vystavených vysokému riziku nákazy, protože měli trvalý sexuální vztah s partnery nakaženými HIV.

Nejnovější metaanalýzu epidemiologických studií efektivity kondomů publikovali Weller a Davis r. 2004. Tato analýza zpřesňuje a aktualizuje jejich předchozí zprávu, vydanou r. 1999.

Tato analýza dokazuje, že pravidelné používání kondomů poskytuje vysokou míru ochrany před heterosexuálním šířením nákazy HIV.

Je nutno podotknout, že používání kondomů nemůže poskytnout absolutní ochranu před HIV. Nejjistější způsob jak se vyhnout přenosu HIV je vyhýbat se pohlavnímu styku, anebo být v dlouhodobém vzájemně monogamním styku s partnerem, který se podrobil zkoušce na HIV a o němž víte, že není nakažen.

Zdroj v angličtině - americké ministerstvo zdravotnictví - ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009