Izrael odmítá Goldstoneovu zprávu o vojenské operaci v Gaze

1. 10. 2009 / Daniel Veselý

V Ženevě se tento týden pod patronátem Rady pro lidská práva při OSN uskutečnila jednodenní debata o zprávě, již pro OSN vypracoval jihoafrický právník s židovskými kořeny Richard Goldstone. Studie na 575 stranách detailně zpracovává průběh izraelské vojenské ofenzivy v Gaze na přelomu roku a informuje o zločinech spáchaných zejména izraelskou armádou, ale i Hamasem. Zpráva spatřila světlo světa po šesti měsících usilovného vyšetřování, zevrubného studia dokumentů a tuctech uskutečněných interview. Richard Goldstone zkraje týdne prohlásil, že je třeba, aby vojáci a vojenští velitelé obvinění z válečných zločinů předstoupili před Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC). Jak se dalo očekávat, analýza vyvolala na izraelské politické scéně i ve společnosti lehce maniakální hysterii, ale i smíšené, až vstřícné pocity.

Konzervativní izraelský list Jerusalem Post o Goldstonem publikovaných údajích napsal, že je izraelský premiér Benjamin Netanjahu považuje za "dar pro teroristy." Ministr zahraničí Avigdor Lieberman označil poznatky dokumentu za "předem vypracované". "Stát Izrael bude pokračovat v obraně svých občanů před útoky teroristů a teroristických organizací," dodal Lieberman. Izraelský brigádní generál Avichai Mendelblit odsoudil zprávu slovy: "zaujatá, extrémně radikální, nemající žádný základ v realitě." Jedná se o typické vulgární alibismy izraelské elity, jež jedná v zájmu vyvoleného národa a používá přitom cynický jazyk a vysloužilé floskule z časů Davida Bena Guriona. Naopak proizraelská lobby J Street působící ve Spojených státech závěry studie spíše vítá, jak se píše na stránkách deníku Haaretz, avšak upozorňuje, že některé informace mohly být stravitelněji podány a izraelská vláda by díky tomu mohla spolupracovat s autory a nabídnout jim prezentaci vlastních dat.

Zpráva také volá po odsouzení zločinů bojovníků Hamasu, i když řada obvinění vznesená izraelskou vládou a armádou na jejich adresu se ukázala být lichá již během operace "Lité olovo" i poté: "...Také jsme vyšetřovali, jestli Hamas ukrýval své zbraně v místech, kde se nacházeli civilisté. Hledali jsme důkaz, ale marně," konstatoval Goldstone. K těmto obviněním se v relaci Democracy Now! vyjádřil i známý politický vědec Norman Finkelstein: "...v podobných zprávách se uvádí, že Palestinci neschovávali členy Hamasu po nemocnicích. Neexistuje důkaz, že by je nebo jejich zbraně převážely ambulance, po kterých Izrael střílel. ... Chtěl bych podpořit fakt -- jako Amnesty International a Human Rights Watch -- že neexistuje žádný důkaz o tom, že by Hamas používal Palestince jako živé štíty; naopak je dokázáno, že Izrael používal palestinské civilisty jako živé štíty."

Izrael podle dokumentu zničil značnou část infrastruktury v Gaze: obydlí, veřejné budovy, továrny, školy, nemocnice, policejní stanice, náboženské stavby, zásobárny potravin, úrody, vodovodní systémy, kanalizace a další zařízení. Píše se v něm, že počet zabitých Palestinců překročil cifru 1.400, z čehož třetinu tvořily děti a ženy. Mnoho rodin stále žije v troskách a přetrvávající izraelská blokáda znemožňuje rekonstrukci poničené infrastruktury.

Goldstoneova dcera Nicole poskytla rozhovor pro izraelský armádní rozhlas v hebrejštině. Svého otce popsala jako sionistu, který miluje Izrael. Doslova uvedla, že její otec tu práci vzal, protože si myslel, že tak činí pro mír a dobro Izraele. Norman Finkelstein považuje Richarda Goldstonea za liberála. Je tedy možné, že by tento člověk a vůbec celý jeho tým lhal pro Izrael, jak oficiální izraelské politické kruhy míní?

Celá zpráva ZDE

Odkazy:

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009