Efektivita kondomů při prevenci nákazy HIV

1. 10. 2009

Když se používají systematicky a správně, latexové kondomy jsou vysoce efektivní při zabraňování šíření nákazy HIV (při vaginálním, orálním i análním sexu).

Při jedné dvouleté studii sero-diskordantních dvojic (kdy jeden partner byl HIV pozitivní a druhý byl HIV negativní) se nenakazil žádný nenakažený partner v dvojicích, které používaly kondomů správně a pokaždé během každého vaginálního či análního pohlavního styku, zatímco 10 procent partnerů bylo nakaženo, když kondomu používali jenom někdy.

Při obdobné jiné dvouleté studii byly nakaženy dvě procenta neinfikovaných partnerů, kteří použivali kondomy systematicky, kdežto ve dvojících, které používaly kondomy nesystematicky anebo jich vůbec nepoužívaly, bylo nakaženo 12 procent partnerů.

Nedávná studie poklesu výskytu HIV v Ugandě nenalezla důkazy pro tvrzení, že by sexuální abstinence či monogamie vedla k poklesu výskytu HIV. Zkoumání zjistilo, že pokles výskytu HIV v Ugandě je důsledkem zvýšeného používání kondomů v Ugandě při náhodných sexuálních stycích.

Zdroj v angličtině ZDE

Pozn. JČ: Všimněte si, že Michal Semín, "ředitel institutu sv. Josefa", tvrdí v Mladé frontě opak ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009