Německo: Stav a příčiny genderových nerovností v odměňování

2. 10. 2009

KD│ Německé ženy už od nástupu do zaměstnání pobírají za stejnou práci asi o 20% nižší plat než muži, upozorňuje v rozsáhlém článku pro Spiegel Online Stefan Schultz. Přestože existuje společenský konsensus na tom, že by mezi ženami a muži měla existovat rovnost v odměňování, realita je úplně někde jinde. Mnozí šéfové vděčí za svá místa pohlaví. Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliche Institut (WSI) sponzorovaný nadací Hans-Böckler-Stiftung blízkou německým odborům nyní provedl důkladný průzkum této problematiky, který mj. srovnává situaci ve Spolkové republice a dalších evropských zemích.

V Německu platí, že:

  • Již při nástupu do zaměstnání mají ženy horší postavení než muži. Výdělek během prvního roku je v průměru o 18,7% nižší než u jejich mužských kolegů.
  • Příjmová nerovnost se s přibývajícími lety dále zvyšuje: Ve skupině zaměstnanců s čtyřmi až deseti odslouženými lety činí rozdíl již 21,8%.
  • Na západě země (v "tradičních" spolkových zemích) jsou rozdíly větší než na východě.
  • Příjmová nerovnost se týká všech odvětví.
  • Čím větší podnik, tím větší absolutní zaostávání žen v příjmech.
  • Ve srovnání se sedmi dalšími evropskými zeměmi se Německo umístilo v první třetině - v zemích jako Dánsko, Polsko nebo Španělsko je diskrepance mezi příjmy žen a mužů ještě o něco větší. Nicméně v mnoha evropských zemích se od roku 1995 nerovnost snížila, kdežto v Německu naopak o něco vzrostla.

Podle analýzy WSI je prohlubování příjmové nerovnosti mezi německými ženami a muži výsledkem hluboce zakořeněného hodnotového systému, podle nějž je nižší odměňování žen odůvodněné. Přitom vláda ani zaměstnavatelé kromě řečí o rovnosti nemají už nic, co by nějak připomínalo skutečnou politickou strategii zaměřenou na prosazování příjmové rovnosti. Rozdíly se proto dále reprodukují, přičemž nejnižší jsou v sektoru energetiky a vodárenství (4,9%) a nejvyšší ve finančnictví a pojišťovnictví (21,2%). Ženy vydělávají více než muži pouze v profesích, které jsou tradičně považovány za "ženské" - ale i tam muži během času často ženy předstihnou. Pouze matematičky a statističky mají stabilně větší příjmy než jejich mužští kolegové.

Celý článek v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2009