Sebevraždy aneb co nás čeká a nemine

1. 10. 2009 / Miloslav Štěrba

Ministr financí Janota navrhuje snížit odměny manažerům ztrátových podniků. Zajímavý to poznatek o stupni vývoje naší společnosti po dvaceti letech budování kapitalismu. Nicméně dotčení se ohradili, že si už dříve odsouhlasili snížení platů o 5 %. HN navrhují odvolat takovéto manažery. Hle, jaké dilema otřásá světem našeho byznysu...

Úplně jiné problémy musí řešit opakovaně zaměstnanci France Télécom. Za posledních osmnáct měsíců jich 24 dobrovolně skoncovalo se životem.

Kvůli ztrátě zaměstnání, kvůli „teroru“ v práci, jak se můžeme dočíst v jejich dopisech na rozloučenou. Určitě nejsou vinni šéfové, neboť i je odměňují podle toho, jak snižují stavy zaměstnanců. Aby firma obstála v neúprosném konkurenčním boji.

Jestliže ohrožení příjmů českých manažerů probíhá v zemi teprve nedlouho se těšící vymoženostem těžce vybojované svobody a návratu do lůna kapitalismu, u Galů už dokonce dopadli pachatele a viníka sebevražedné laviny: je jím samotná Francie, země poživačná, láskyplná, turisty hojně navštěvovaná. Podle Světové zdravotnické organizace ve Francii skoncuje se životem 26 lidí ze sta tisíc za rok. Télécom má sto tisíc zaměstnanců, takže při počtu 24 sebevražd za rok a půl jsou stále rezervy. Vše je OK.

Česká republika z neznámých důvodů stále ještě nemůže dohnat a předehnat svůj velký západní vzor. Určitě nemáme tolik přírodních krás jako Francouzi. A jestli jsme poživační..., suďte sami. Že by se nápověda dala najít v dnešní MfDnes, kde velké titulky hlásají: „Jak žít v zemi, kde slova nemají svou cenu“, „Čest v zemi zlodějů a podvodníků“, „Politici tady udržují komunismus“. Nějak ty naše noviny nepublikují statistiky sebevražd. Kdo by také chtěl dobrovolně opustit takovouto skvělou zemi!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009