Ředitelům britských firem plat výrazně stoupl, navzdory krizi

14. 9. 2009

Ředitelé nejvýznamnější stovky britských podniků si mezi sebou loni rozdělili více než 1 miliardu liber

Plat ředitelů nejvýznamnější stovky britských podniků (v seznamu FTSE 100) se loni zvýšil o 10 procent, navzdory nejhorší globální hospodářské recesi za dlouhá desetiletí, kdy jejich firmy přišly téměř o třetinu své hodnoty.

Z analýzy platů ředitelů nejvýznamnějších britských firem, kótovaných na burze, kterou provedl deník Guardian, vyplývá, že jejich ředitelé si mezi sebou rozdělili loni více než miliardu liber.

Zvýšení jejich platů bylo více než trojnásobné ve srovnání se zvýšením platů průměrných zaměstnanců, které dosahovalo 3,1 procenta. Ředitelům firem byly výrazně zvýšeny platy právě v době, kdy jejich podniky uvalovaly platové moratoriunm na zaměstnance a začaly zaměstnance ve snaze snížit náklady propouštět.

Z analýzy také vyplývá, že skupince nejbohatších ředitelů byl plat zvýšen ještě výrazněji. 10 nejvýše placených ředitelů loni vydělalo celkem 170 milionů liber. V roce 2007 to bylo 140 milionů liber, před pěti lety 70 milionů liber.

Průměrný ředitel bluechipové britské firmy nyní dostává základní plat 791 000 liber ročně, avšak k tomu je nutno připočítat prémie, hodnotu akcií a další četné výhody. Téměř třetina ředitelů firem v žebříčku FTSE dostala v roce 2008 více než 5 milionů liber a základní plat 22 ředitelů je nyní více než 1 milion liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009