Zvolte si jiný lid!

14. 9. 2009 / Miloslav Štěrba

Když vám padá střecha na hlavu, nebo aktuálněji, když vám voda zaplavuje sklepy, určitě nezamíříte na stavební úřad, aby vám povolil práce směřující k záchraně majetku. Jenže, co je samozřejmé a rozumné v jednom případě, v tom druhém, jde-li o byrokracii, už může vypadat jako svatokrádež, jestliže vás obviní z porušení tzv. posvátných dogmat.

Nad nimi drží ochranou ruku instituce nejinstituciovanější, o jejíž autoritě se doporučuje nediskutovat – Ústavní soud. Co na tom, že ústavní soudci vzešli z hradčanské dílny kdysi čestného předsedy ODS. Vybíráni tak, aby odsloužilým politikům byly postaveny výnosné trafiky (soudce Výborný, soudkyně Lastovecká). Nyní, věřící, nedejte se zviklat pochybnostmi, že lidé jsou omylní a chybující, neboť v našem případě jde o svátost nejvyšší. Amen.

Třebaže nám politici před minulými volbami slibovali modré z nebe, teď, uprostřed světové ekonomické krize, kdy práci ztrácejí statisíce, a životní úroveň je odstavena na vedlejší kolej, nás nutí poslouchat plané floskule o retroaktivitě, ba co víc, vytahují na světlo boží historky o Výmarské republice, jakoby i na nás někde za bukem čekal nový führer. Příliš brzy poznali, že nejsou schopni adekvátně reagovat na hospodářské těžkosti. Možná že si nekoupí nové BMW pro svůj úřad a nechají si auta z předloňska. Takoví to jsou lidumilové!

V této zemi se po posledních volbách nenašel jiný způsob sestavení vlády než jak ho znáte. Postavený na přeběhlictví, nebo na korupci, chcete-li. Byla to vláda zpochybňující renomé justice v kauze Čunek, v čele s vulgárním premiérem. Rezignující na svůj program rovné daně. Ale i všechny další ústupky z reformních plánů nebyly pro vládu důvodem k rezignaci. Být u moci se ukázalo jako prospěšné. A zejména výnosné. (Díky panu Julínkovi či Řebíčkovi, ať si připomeneme alespoň některé dirigenty lobbistických fanfár). Pro ty, kteří politiku zaměňují za možnost vysávat veřejné finance. Vláda, kterou nakonec zlikvidovali vlastní lidé (poslankyně za zelené, poslanec Raninec). Stěžovat si na kroky opozice je nepochopení základů demokratické politické soutěže.

Nyní jsme v předvolebním období, a vše co zazní v médiích a zapíše se do mozků občanů-voličů, je vnímáno v kontextu volebního výsledku. Racionální neracionální, přeběhlík či poctivec, to dnes mizí ve víru trhoveckých taškařic určených pro nás, občany, pro adresáty oněch primitivních kampaní, ostatně námi financovaných v podobě příspěvků politickým stranám za dosažené volební výsledky. Tu vám dají zdarma tričko, tamhle klobásu s pivem, jinde nějaké CD plné připitomělé zábavy. A přitom by kandidáti nemuseli vůbec opustit sekretariáty svých stran. Volební mašinérie není omezena počtem odevzdaných hlasů. Oni mají svoje zajištěné, největší práci totiž odvedli v zákulisních štvanicích při obsazování volitelných míst na kandidátkách. Už dávno je pryč doba, kdy se režim chlubil 100 % volební účastí. Náš hlas strany potřebují vlastně jen proto, aby nepřipadl jiným.

Chtěl bych jim připomenout Bertolda Brechta: Běžte si zvolit jiný lid!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009