Britský film o Charlesu Darwinovi "je pro Spojené státy příliš kontroverzní"

14. 9. 2009

Novy britský film o Charlesu Darwinovi nenalezl ve Spojených státech distributora, protože je jeho evoluční teorie pro americké diváky příliš kontroverzní. Film Creation (Stvoření) líčí, jak se Darwin rozhodoval "mezi vírou a rozumem", když psal svou knihu O původu druhů. Film zobrazuje Darwina jako člověka, který přišel po smrti své milované desetileté dcery o víru v Boha.

Filmem byl zahájen Torontský filmový festival a v neděli měl premiéru v Británii. Byl prodán do distribuce skoro všude na světě, od Austrálie po Skandinávii.

Avšak američtí distributoři ho odmítli koupit, protože by prý v USA vyvolal obrovskou kontroverzi. Podle průzkumu veřejného mínění z letošního února věří v evoluci biologických druhů jen 39 procent Američanů.

Movieguide.org, vlivný internetový server, který recenzuje filmy z křesťanské perspektivy, charakterizoval Darwina jako otce eugeniky a odsoudil ho jako "rasistu, nositele bigotních názorů a naturalistu z 18. století, jehož dědictvím je masové vraždění". Darwinova "nedovařená" teorie přímo ovlivnila Adolfa Hitlera a vedla ke "zvěrstvům, zločinům proti lidskosti, kolonování a genetickému inženýrství," konstatuje se na těchto stránkách.

Film Creation vyvolal zuřivou debatu na amerických křesťanských serverech. Jejich typickou reakcí je odmítání evoluce jako "hloupé teorie bez důkazů, které nebyly nalezeny navzdory sto let trvajícímu úsilí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009