Al Kajda je v krizi

11. 9. 2009

Osm let po 11. září se Američanům stále nepodařilo zajmout Usámu bin Ladina, ale al Kajda skomírá: má nedostatek bojovníků a ideologických stoupenců.

Al Kajda, jejíž aktivisté se soustřeďují v těžko přístupných oblastech v Pákistánu, má potíže při verbování nových členů a není schopna páchat atentáty v západních zemích. Vyplývá to z informací západních odborníků na terorismus. Podle nich čelí al Kajda vážné krizi, která ochromuje její schopnost nalézat nové bojovníky. Al Kajda má vzdálené spolupracovníky v Jemenu a v severní Africe, ale vazby na "centrum" v Pákistánu jsou nepevné, buňky v Jemenu a v Africe málokdo podporuje a nedaří se jim organizovat žádné atentáty.

Letecké údery bezpilotními letady CIA narušily monitorovací akce al Kajdy i její elektronické komunikace. Příslušníci al Kajdy v Pákistánu jsou navzájem podezřívaví a demoralizovaní. Z informací vyplývá, že kdykoliv se pokusili evropští muslimové nabídnout se v Pákistánu al Kajde, jejich přijetí bylo chaotické, nedostalo se jim žádného výcviku a jejich nabídka nakonec loni vždy skončila v deziluzi.

Jádro al Kajdy dnes tvoří šest až osm mužů, včetně bin Ladina a jeho egyptského zástupce Ayama al-Zawahiriho. Celkem má al Kajda jen asi 200 členů.

Rozpadá se spolupráce mezi al Kajdou a Talibanem v Pákistánu, takže je možné, že západní výzvědné organizace získají informace, kde se bin Ladin zdržuje, takže ho bude možno zatknout či usmrtit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009