Jan Stejskal nevznesl "nepravdivá obvinění proti MŠMT"

Opatření MŠMT pro romské děti jsou nedostatečná

11. 9. 2009

Prohlášení koalice Společně do školy k informacím vydaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Koalice NNO "Společně do školy" nesouhlasí s informacemi, které zveřejnilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR na svých webových stránkách v příspěvku: "Reakce MŠMT na nepravdivá obvinění ze strany Jana Stejskala", uvedeném dne 7.9.2009. Ministerstvo zde zároveň vyzývá jednotlivé organizace sdružené v této koalici, aby se k prohlášením Jana Stejskala vyjádřily. Jako členové koalice "Společně do školy" k reakci MŠMT uvádíme následující:

  • Výše uvedené tvrzení je napadnutelné tím méně, že mu odpovídají i aktuální oficiální data: dle zveřejněného šetření Ústavu pro informace ve vzdělávání navštěvuje plných 27% romských dětí školy, určené žákům s diagnózou lehkého mentálního postižení.
  • Prohlašujeme dále, že plně podporujeme tvrzení Jana Stejskala, podle nějž koalice podnikla již několikrát (konkrétně 11.5., 29.6. a 10.7. 2009) písemnou žádostí iniciativu, která měla vést k osobní schůzce s ministryní Kopicovou. Na setkání se měla tematizovat naléhavá antidiskriminační opatření ve vztahu k dětem z romské minority, navrhovaná opatření podle nás mohla mít okamžitý pozitivní dopad. Paní ministryně setkání opakovaně odmítla a zástupci koalice dosud neměli příležitost jí vypracovaná opatření předat a tato s ní prodiskutovat.
  • Paní ministryně nás odkázala na náměstkyni Kláru Laurenčíkovou, se kterou naopak komunikujeme velice úzce a navázané spolupráce si vážíme. Považujeme však za klíčové, aby opatřením, které MŠMT ve vztahu k dětem z romské menšiny realizuje či koncipuje, vyjádřila jasnou podporu samotná paní ministryně, neboť pouze ona může dodat tématu potřebnou politickou váhu. Tento postoj by jasně signalizoval podporu nejvyššího vedení, což je důležitým znamením nejen pro všechny zainteresované strany, ale i pro širokou veřejnost.
  • A konečně prohlašujeme, že Jan Stejskal za ostatní členy koalice "Společně do školy" při prezentaci poslání a záměrů koalice v médiích nevystupuje neoprávněně. Je odborníkem v dané problematice a současně také koordinátorem reprezentativní koalice, je tedy oprávněn prezentovat její cíle, postupy, závěry či návrhy v médiích; tyto jsou vždy s předstihem konzultovány s ostatními členy koalice.
  • Závěrem vyslovujeme naději na účinnou a smysluplnou spolupráci s MŠMT. Konstruktivní a věcná debata o antidiskriminačních opatřeních je ve vztahu k dětem z romské menšiny mimořádně naléhavá -- uvítáme, pokud ji budeme moci vést přímo s paní ministryní.

    Za koalici NNO "Společně do školy"

    Anna Šabatová
    Český helsinský výbor
    www.helcom.cz

    Veronika Vaňková
    IQ Roma servis
    www.iqrs.cz

    Lenka Felcmanová
    Step by Step ČR
    www.sbscr.cz

    Gwendolyn Albert
    Peacework
    www.peacework.org

    Jindra Pařízková
    Amnesty International ČR
    www.amnesty.cz

    Simona Wachsbergerová
    Drom, romské středisko
    www.drom.cz

    Pavel Košák
    Člověk v tísni
    www.clovekvtisni.cz

    Stanislav Daniel
    ERRC
    www.errc.org

    Lucie Obrovská
    Liga lidských práv
    www.llp.cz

    Šárka Hofmannová
    Romodrom
    www.romodrom.cz

    Štěpán Ripka
    OSF Praha
    www.osf.cz

    Kumar Wishwanathan
    Vzájemné soužití
    www.vzajemnesouziti.cz

    Vytisknout

    Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009