Nový ministr obrany v Rusku ?

26. 5. 2009

JU│ Podle informací Nezavisimoj gazety by měl být v krátké době odvolán ze své funkce resp. převeden na jinou funkci ruský ministr obrany Serďukov. Jak se uvádí, před týdnem nastoupil ministr neočekávaně na dovolenou a všeobecně se má za to, že se již na ministerstvo nevrátí. Podle zdrojů z Kremlu by měl být Serďukov, který je auditorem a také specialistou v oblasti finančnictví, jmenován šéfem Celní unie mezi Kazachstánem, Ruskem Běloruskem, o jejímž vytvoření bylo rozhodnuto nedávno při návštěvě premiéra Putina v Kazachstánu. Celní unie by měla být spuštěna v příštím roce a dosud nejsou připraveny potřebné dokumenty.

Tato zpráva vyvolala uspokojení v důstojnickém sboru ruské armády. Serďukov zahájil reformu ruské armády a jeho postup vyvolával stále větší spory s generalitou, která mnohé jeho kroky považovala za diletantské. Kritika jeho kroků, které v podstatě s nikým nekonzultoval zaznívala i z výzkumných institucí, zabývající se obranou a vojenskou strategií. Hlavním mottem kritiky bylo především to, že nikdo neřekl, jaký je vlastně cílový stav, k němuž reforma armády má směřovat. Vztahy Serďukova k  podřízeným údajně vyvrcholily v květnu, kdy již údajně hrozilo vzájemné napadení mezi ministrem a velitelem letectva.

Podle důvěryhodných zdrojů tentokrát nebude Kreml experimentovat a novým ministrem bude jmenován někdo, kdo má dobré vztahy k armádě a těší se podpory velení jednotlivých druhů vojska a v generálního štábu. Půjde proto s buď o vojáka nebo některého z civilních náměstků ministra obrany, který byl převeden z armády do civilu. Údajně největší šance má náměstek ministra pro vyzbrojování armády Popovkin, bývalý generál.

Таможенный фронт Анатолия Сердюкова - Министр обороны РФ скоро может уйти в отставку ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009