Ostudný rasismus Topolánkovy vlády měl dohru ve společné akci 182 států

26. 5. 2009 / Miroslav Prokeš

Po přečtení české vládní "Strategie proti extremismu" musím konstatovat totéž jako slovenští aktivisté: máváním nedefinovaným pojmem "extremismus" (nemluvě o stavění pravicového extremismu na stejnou úroveň s "levicovým", uvozovky proto, že od levice nezaznívají výzvy k diskriminaci a násilí) se Langer a padlá česká vláda vykrucuje z trvalého neplnění mezinárodněprávních dokumentů jako Úmluvy o odstraňování všech forem rasové diskriminace (CERD) nebo Deklarace a programu akcí (DPA) Světové konference o rasismu, rasové diskriminaci, xenofobii a s nimi spojené intoleranci (Durban 2001).

Hlavním praktickým krokem za Topolánkovy vlády bylo zrušení Výboru pro odstraňování rasové diskriminace Rady vlády pro lidská práva, jehož činnost ovšem bojkotovala četná ministerstva i za vlád předchozích.

Všimněte si, že pojem "extremismus" nenajdete v dokumentech OSN, EU ani Rady Evropy. Ale tu díru v českém trestním zákoně ohledně zločinů z nenávisti (hate crimes) máme stejnou jako Slováci.

Posledním krokem Topolánkovy vlády bylo to, že Konferenci OSN o revizi Durbanu (Ženeva, duben 2009) její delegace jako jediná po prvním dnu opustila bez ohledu na to, že na ní vykonávala funkci mluvčího celé Evropské unie. Asi by neměla co říct, zvláště ne o svých "úspěších" v potírání rasismu a intolerance. Nenásledoval ji žádný další stát, dokonce ani ze střední a východní Evropy.

Odpověď zbylých 182 států (9 států se konference vůbec nezúčastnilo) byla rázná: hned následující den, o tři dny dříve než to bylo na programu, jednomyslně a za minutu schválily Závěrečný akt, v němž se přihlašují ke 180 konkrétním doporučením durbanské DPA a přidávají 140 dalších. Ve zdůvodnění toho kroku daly jasně najevo, že bojkot konference obětem rasismu na celém světě nijak nepomůže.

Funkci mluvčího EU ihned převzala švédská delegace a nezdálo se mi, že by ta česká někomu chyběla.

SLOVENSKO: Oliver - ďalšia obeť bieleho miesta v trestnom zákone? ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009