Asi naposledy o "heparinovém" vrahu

19. 5. 2009 / Petr Wagner

Několikrát jsem psal já v BL, ale i jiní kolegové, naše názory k případu "heparinového" vraha. Osobně jsem si vykoledoval kárné řízení lékařské komory, které původní stížnost kolegů zamítlo. Myslím, že kolegové z IKEMu i z Ostravy si také užili svoje.

Nejvyšší soud dovolání odmítl a potvrdil rozsudek. Nepřipustil povolat k procesu znalce z patřičných oborů. Vyjádřil se zcela jednoznačně, že vrah zabil 7 lidí podáním heparinu, u deseti se o to pokusil a podle posledních poznatků policie má na svědomí další tři vraždy a jeden pokus. 10 dokonaných vražd a 11 pokusů za půl roku na nejakutnější intensivistické jednotce. Neuvěřitelný výkon. Ale soudy nechtěly slyšet oponentní názory. Byly si dostatečně jisté na základě posudku soudního lékaře. Ten totiž problémy hemostázy řeší denně...

Ano veřejnost chtěla viníka a toho chce nekompromisně lynčovat. Kdokoliv řekl, že je to nějaké divné, dostal po papuli. Jak je ostatně u nás běžným zvykem. Zaplať pánbů jsme ani já, ani kolegové nemuseli jít bručet.

A tak věřím, že se do českých učebnic soudního lékařství a i do světové odborné literatury dostane informace jak lze vyvraždit prakticky celé obsazení JIPu několika málo ampulemi heparinu, a to tak, že si toho nikdo nevšimne. To bude impact factor! Pevně věřím, že kolegové najdou odvahu případ publikovat. Světové prvenství je zaručeno.

Stejně jako to, že hlavní svědek jediný důkaz, totiž své přiznání, již nikdy odvolat nemůže.

No a to je nezávislé soudnictví v praxi. Svědky obhajoby zamítneme, znalce zakážeme a pak sami rozhodneme o vysoce odborné věci. Můžeme. Jsme nezávislá moc soudní. A do té nám, holenkové, kecat nebudete!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.5. 2009