Světový úspěch českých středoškoláků

19. 5. 2009

tisková zpráva

Na největší, nejprestižnější a nejtěžší soutěži vědeckých a technických projektů pro středoškoláky na světě INTEL ISEF (International Science and Engineering Fair), pořádané letos v nevadském Reno, obsadili vítězové národní Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže organizované Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o.s. vynikající první místo. Navíc v konkurenci více než 1 563 středoškoláků z 57 zemí, kteří do soutěže přihlásili přes 1 200 projektů.

Marek Votroubek, Petr Bubeníček a Jan Král z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli s projektem EiMSA Robot první místo z 278 týmových projektů v oboru Inženýrství. Navíc Jan Justra z Gymnázia Brno-Řečkovice s projektem Odstraňování antibiotik z odpadních vod získal v oboru ekologie v konkurenci 101 projektu zvláštní cenu.

Úspěch je o to větší, že například z USA se zúčastnili vítězové domácích postupových soutěží, které proběhly ve 47 státech.

AMAVET, který organizuje národní soutěž již 16 let pod záštitou předsedy Akademie věd ČR a za sponzorské podpory energetické společnosti ČEZ a.s., se soutěže zúčastňuje od roku 2005 a podruhé se podařilo dosáhnout historického úspěchu pro Českou republiku.

Znovu se potvrdilo, že při kvalitní přípravě česká mládež dosahuje na prestižních soutěžích vynikající umístění a je plně konkurenceschopná. Česká věda nemusí mít o svou budoucnost obavy.

Mezinárodní soutěž INTEL ISEF je v USA pořádána od roku 1950 a její vysokou prestiž i v tomto roce potvrdila účast šesti amerických nositelů Nobelových cen.

15. 5. 2009 Reno, Nevada, USA

Stanislav Medřický

předseda Asociace pro mládež, vědu a techniku

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.5. 2009