Pákistán zvýšeným tempem doplňuje jaderný arsenál

19. 5. 2009

KD│Američtí kongresmani se na důvěrných jednáních dozvěděli, že Pákistán rapidním tempem buduje jaderný arsenál, i když jsou jeho zdroje vytíženy bojem s povstalci. To na Capitol Hill vyvolalo otázku, zda část americké vojenské pomoci v objemu řádově miliard dolarů nemůže být nějakým způsobem přesměrována do jaderného zbrojení, informují v The New York Times Thom Shanker a David E. Sanger.

Šéf Sboru náčelníků štábů Mike Mullen na senátním slyšení minulý čtvrtek tuto informaci potvrdil, aniž upřesnil jakékoliv podrobnosti. Uvnitř administrativy ovšem sílí obava, poněvadž Pákistán vyrábí větší množství jaderného materiálu než v době, kdy za klíčový úkol byla považována kontrola 80-100 kusů jaderné munice, a USA nevědí přesně, kolik vysoce obohaceného uranu využitelného v bombách, a po dostavení několika nových reaktorů také vysoce obohaceného plutonia využitelného v nové generaci zbraní, bude země vyrábět. Prezident Obama vyzval k celosvětovému smluvnímu zmrazení objemu výroby štěpného materiálu, ale situaci v Pákistánu zatím výslovně nekomentoval.

AFPAK: Vojenská operace k posílení militantů

19. 5. 2009

KD│Nikdo netuší, jaký bude výsledek probíhající vojenské operace v okresu Malakand v Pohraniční provincii; nicméně jedním z bezprostředních důsledků akce je, že počet vnitřně přemístěných osob (internally displaced persons, IDP) dosáhl stovek tisíc. Dalším výsledkem je, že Talibánci, kteří před vojenskou operací ve stále větší míře ztráceli kredibilitu, nyní získali šanci ukázat, že jsou oběťmi "amerických spojenců", a nejspíše využijí "vedlejší škody" způsobené vojenskou operací ve svůj prospěch, upozorňuje v pákistánském deníku The Frontier Post Abdulláh Chán.

Od roku 2004, kdy začaly vojenské operace na kmenových územích, lze jasně vidět, že z každého boje Talibán vyšel silnější než předtím. Obávám se, že i tentokrát bude výsledek stejný a pákistánská armáda sklidí jen pobouření a nenávist utečenců. Ve skutečnosti už se lidé v údolí Swat začali vyslovovat proti vojenské operaci. Začali říkat, že zůstali bez domova nikoliv kvůli aktivitám Talibánu, ale kvůli aktivitám armády. A nejenže se stali bezdomovci, ale jejich blízcí spadají pod velmi zneužívaný pojem "vedlejší škody".

Netanjahu odmítl podpořit palestinský stát

19. 5. 2009

Americký prezident Barack Obama naléhá na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který přicestoval do Washingtonu, aby přijal návrh na vytvoření palestinského státu.

Během prvních společných rozhovorů od Obamova nástupu do úřadu podpořil Obama plán na vznik dvou států a zdůraznil, že se Spojené státy chtějí "podílet na tomto procesu". Dodal také, že Izrael má podle "cestovní mapy" z roku 2003 povinnost zastavit budování židovských usedlostí na Západním břehu Jordánu.

Ministr vnitra odsoudil politickou legitimizaci xenofobie

19. 5. 2009 / Bohumil Kartous

Ministr vnitra Martin Pecina (Otázky Václava Moravce, 17. 5. 2009)

"To nejdůležitější, co bychom měli udělat, a co se v posledních minimálně třech , ale i více letech nedělo, je přestat koketovat s myšlenou xenofobie v politickém nebo předvolebním boji (pozn.: zvýrazněno autorem), přestat používat nacistické výroky nebo nacistickou terminologii. To je vše, co společnost ovlivňuje a s čím by měla začít politická reprezentace od sebe."

Důvodem netolerance vůči Romům je nedostatek informací

19. 5. 2009

Domnívám se, ze zatím nedošlo k nastolení novodobého romského apartheidu ani česká společnost nedospěla do stavu obecného rasismu, avšak došlo ke značnému stupni generalizace našeho pohledu na romskou komunitu, kdy jednotlivce posuzujeme podle zjednodušených obecných měřítek. Tato měřítka jsme si vytvořili na základě několika negativních zkušeností a přirozené tendenci ke klasifikaci, tedy ke "škatulkování", píše Radek Letko.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Co je jiné u jiných, neboli Rasismus je ukázka lenosti myšlení

19. 5. 2009 / Uwe Ladwig

V BL se diskutuje o jednání s Romy a lidé se tam vyjadřují nejen o těch diskrétně akceptovaných, kteří pracují jako "normální Češi", ale také o jiných, typických Romech, kteří jsou terčem rasismu, a to někdy "jen" z důvodů prý existující "sociální nepřizpůsobivosti". Zajímavá myšlenka hamburského rodinného psychologa a terapeuta Wolfganga Hantel-Quitmanna, která je citována v článku Bettiny Musallové pod názvem "Myslet a cítit" (Denken und Fühlen) je důvodem, proč se k tomu krátce vyjádřím v této poznámce.

Vadí nám, že Václav Havel "politikaří"

19. 5. 2009

Tisková zpráva Demokratické strany zelených

Vyjádření exprezidenta Václava Havla, že "bude skvělé, když se zelení v Evropském parlamentu rozmnoží o Čechy", jsme považovali za podporou zeleným myšlenkám, ke kterým se hlásíme.

Vzhledem k tomu, že včera pan exprezident vyjádřil svou jasnou podporu pouze jedné straně, stahujeme jeho dopis z našich webových stránek. Z jeho původního vyjádření nebylo zřejmé, že jde jen o podporu jedné strany.

Průzkumy veřejného mínění

19. 5. 2009 / Josef Vít

V televizi Prima byl pořad, ve kterém poslanci Ransdorf a Jacques diskutovali o politické situaci u nás. V diskuzi používali výsledky výzkumů CVVM, které rozhodně nebyly příznivé pro naše politiky. Základní otázka byla o spokojenosti našich občanů s polistopadovým vývojem. Jasné zklamání z "té naší" demokracie vyjadřoval počet nespokojených -- 66%.

Policie ČR už nebude bezmocná?

18. 5. 2009 / Boris Cvek

S velkým uspokojením jsem si přečetl článek na Novinkách.cz o používání vrtulníku k odhalování dopravních přestupků.

Odstraňuje to konečně ten skličující pocit, že česká policie je proti řidičům bezmocná, jak člověk slyší a vidí všude kolem sebe.

Nové hlavy na známkách

19. 5. 2009 / Tomáš Koloc

Nejspíš nejsem zdaleka jediný "filatelista", který dospěl ke zvláštnímu politicko-geografickému poznatku, o který se s vámi chci podělit. Hlavy světa už zkrátka nepocházejí z tak "dobrých" a "tradičních" rodin jako tomu bylo ještě před dvaceti třiceti lety. A je to dobře.

Proč věda nenachází společnou řeč s mimovědou?

19. 5. 2009 / Miloš Dokulil

Na osm částí jsem uspořádal tematiku, o níž spolu diskutovali dva akademicky vzdělaní lidé; a jako kdyby se stále jen očichávali. Tam, kde jim na tom nejvíc záleželo, nenašli společnou cestu. Nejde v tomto příspěvku tolik o případnou polemiku nad nějakými jednotlivými položkami poznání, ale už o sám přístup k tomu, co je (nebo může být) přiměřeným poznáváním jak světa, tak role člověka v něm. Určitě se nám oběma také jednalo o to, zda si vzájemně nepodsouváme mantinely, v nichž se ten druhý nedokáže přijatelně pohybovat.

Světový úspěch českých středoškoláků

19. 5. 2009

tisková zpráva

Na největší, nejprestižnější a nejtěžší soutěži vědeckých a technických projektů pro středoškoláky na světě INTEL ISEF (International Science and Engineering Fair), pořádané letos v nevadském Reno, obsadili vítězové národní Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže organizované Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o.s. vynikající první místo. Navíc v konkurenci více než 1 563 středoškoláků z 57 zemí, kteří do soutěže přihlásili přes 1 200 projektů.

Jak lze propagovat vědu a techniku na školách

19. 5. 2009 / Petr Kospach

Občas, řekněme 1x za měsíc, vyrážím do základních a středních škol. Domluvím se s učiteli a dělám tam propagaci techniky a technických oborů. Snažím se ukázat, že něco umět není důvod k posměchu spolužáků, že matika není jen strašák ve škole, ale potřebná a každým upotřebitelná věc, že fyzika platí a dá se jednoduše ověřit, že chemie není vůbec nebezpečná, když člověk tuší, co se děje. Propaguji ekologii s rozumem a ne ekologii za každou cenu. A pak jazyky. Když je člověk technik, moc mu třeba jazyky nejdou. Ale dnes technik na internetu prostě jazyk potřebuje.

Citát dne (včerejšího) aneb "falešný a prázdný Topol"

18. 5. 2009

Tato vláda skončila tak, jak začala. Vláda začala na jednotlivcích, kteří změnili svůj názor, a skončila tím, že někteří jednotlivci změnili svůj názor.

prezident Václav Klaus v rozhovoru pro LN "Vláda Mirka Topolánka byla zlobbovaná" ZDE

Poznámka k poznámce "o lásce a naději"

19. 5. 2009 / Karel Dolejší

Poznámky Uwe Ladwiga končívají otázkou směrovanou ke čtenářům, která z posledního odstavce ční jako podaná ruka na závěr rozhovoru. Mnohokrát už mě napadlo, zda tyhle otázky nejsou malinko jakýmsi rituálem otevřenosti, který vlastně dost často vyznívá naprázdno, ale tuhle domněnku teď odložím a uchopím ruku otázky.

V pondělním článku pan Ladwig rozebral komentář Spiegelu o osaměle žijících lidech, který se odvolává na dobrozdání psychoterapeutky Claudie Clasen-Holzbergové. Podle této dámy mají osaměle žijící lidé o manželství příliš romantické představy, které je těžké naplnit. Ladwigův článek pak končí následující pasáží:

Mezi Čechy a Romy zas takové rozdíly nejsou

18. 5. 2009

Východisko je v hledání kořenů sociálního vyloučení a jejich odstraňování, v praktické ukázce, že rozdíly mezi Romy a Čechy zase tak velké nejsou.

Mám z diskuse o rasismu smíšené pocity. Já bych Čechy označil za spíše plné rasových předsudků než rasistické. Jde o to, že "ten konkrétní Červeňák, Horváth nebo kdokoliv jiný pracuje vedle mne, uklízí v našem domě, prodává nebo rovná do regálů v obchodě, řídí autobus či tramvaj, kope příkopy, ten pro mne není Rom, Romové jsou jen ti druzí," píše Václav Votruba.

Takové je, podle mého většinové mínění, kterému se masové sdělovací prostředky na jedné straně podbízí a na druhé v jeho duchu referují - v případě Janova byly skoro až na straně fašistů, v případě Vítkova by je pomalu "lynčovaly".

Rasismus jako převrácená kauzalita v mysli české majority

18. 5. 2009 / Bohumil Kartous

Návrh zřizovatele jedné valašskomeziříčské základní školy, tedy města samotného, na segregaci dětí podle barvy pleti, rozděluje českou společnost na dva tábory. Jeden se opírá o paradigma nepřijatelnosti rasové, etnické, náboženské či jiné sociální segregace, která byla na základě kulturního vývoje v západoevropském civilizačním okruhu oficiálně odmítnuta jako nepřípustná a na základě zkušeností s různými formami totality shledána zcela zhoubnou, potenciálně pro kteréhokoliv člena společnosti.

Nerostné suroviny pro Evropu

18. 5. 2009 / Zdeňka Petáková

Mezinárodní konference Nerostné suroviny pro Evropu, která proběhla v dubnu v Praze, se týkala tématu, které většina z nás nezahrnuje do úvah o vlastní budoucnosti.

Přesto nerostné suroviny, minerály a horniny, stále tvoří základ materiálního chodu naší společnosti. Proto je dobré pro každého z nás znát alespoň základní a aktuální údaje z této oblasti.

Význam nerostných surovin vynikne ve světle prostých čísel: Pro postavení jednoho metru vysokorychlostní železnice je třeba 9 tun kameniva, typický dům spotřebuje pro výstavbu 400 tun kameniva, každý list papíru je zhruba z jedné poloviny tvořen minerály, v mobilním telefonu nám slouží okolo čtyřiceti chemických prvků.

Na židy dojde až pak

18. 5. 2009 / Karel Dolejší

Jeden čtenář nás obvinil, že jsme placeni romskými organizacemi. :)

K tomu dodává Karel Dolejší:

Jasně, podporují nás Lakatošovi, Červeňákovi a černošské ideodiverzní centrály.

Češi nedokážou donutit své politiky, aby skutečně řešili nahromaděné problémy, tak se prostě hledá obětní beránek, na němž si lze beztrestně vylít zlost. Na židy dojde až pak.

Vidíme českou společnost bez opiátového působení reklamou krmených vyhlídek na růst spotřeby - takovou, jaká doopravdy je.

Ale o Romy přece ve skutečnosti skoro vůbec nejde! Češi jsou zkrátka frustrovaní, že po létech klausovské propagandy žijí v druhořadé "východoevropské" zemi, která se navíc za Topolánkovy vlády dostala do značné mezinárodní izolace kvůli jednostrannému zdůrazňování vazby s Bushem (viz neslavný konec českého předsednictví), a které se v krizi ekonomicky moc nedaří, protože je do značné míry subdodavatelskou dílnou Německa, a nemá tedy svůj ekonomický osud příliš pod kontrolou. Navíc není k dispozici žádná rozumná vize budoucnosti, všechny letité iluze a sebeklamy jsou k nepoužití, a každý to vidí, jak to je.

Na Romech si všichni chtějí vylít zlost. To neznamená, že jsou Romové sami na situaci bez viny a je u nich všechno v pořádku, vůbec ne. Jenže tady nejde o "romský problém", ale o "český problém". Češi se chtějí nad někoho nadřadit a tím si dokázat svou hodnotu. Romové jsou jen záminka, použitelný terč.

Jan Čulík k tomu připisuje: Posílejte nám dál své neuvěřitelně rasistické názory: Je to sociologicky cenný materiál. Zajímavě dokazuje, jak nemyslivé, povrchní a mechanické jsou všechny tyto protiromské rasistické stereotypy. Nedokáže nikdo z rasistů skutečně myslet trochu jinak?

Případ Brožová: Politika není kabaret

18. 5. 2009 / Miroslav Pořízek

V říjnu se budou pravděpodobně konat předčasné volby do Poslanecké Sněmovny. Klíčové politické síly již mobilizují síly, ladí předvolební program i taktiku a začínají také sestavovat pro jednotlivé kraje své kandidátky.

Řada dnešních poslanců se bude chtít protlačit na volitelná místa a jistě nás čeká nejedno překvapení v podobě nominovaných jmen. S blížícím se termínem voleb se také stupňuje předvolební boj a nervozita. Souvisí to i s předvolebními preferencemi. Zatímco ještě před několika měsíci se jevilo vítězství ČSSD v eurovolbách i ve volbách do Sněmovny jako jasná záležitost, v posledních týdnech se v tomto ohledu situace mění. ČSSD sice stále v průzkumech vede před ODS a KSČM, ovšem nikoliv tak výrazně jako ještě před několika měsíci.

Studium v Británii není pro bohaté

18. 5. 2009 / Alan Cedrik

Nedávno jsem byl požádán, abych napsal o svých zkušenostech studenta žurnalistiky v Londýně. O svých osobních zkušenostech píši nerad, a proto budu stručný a přejdu k jádru věci.

Na začátek musím poznamenat, že mám zkušenost se studiem v Česku, konkrétně FFUK, a mohu tedy porovnávat.

Stabilizace špatných poměrů

18. 5. 2009 / Zdeněk Jemelík

Internetový deník ePravo uveřejnil 15. května rozhovor s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou. V něm na otázku, jak se staví k tématu odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, odpověděla paní ministryně zcela jednoznačně: "Odvolání Renáty Vesecké nebudu navrhovat, neboť mým cílem je stabilizace rezortu, nikoli její opak." Její vyjádření má na první pohled svou logiku. Předpokládá se, že vláda bude působit jen krátkou dobu a není pravděpodobné, že by její ministři zůstali ve svých úřadech i po volbách. Samo odvolání nejvyšší státní zástupkyně by se asi v krátkém čase panování této vlády dalo stihnout, ale větší potíže by působil výběr a jmenování vhodného nástupce. Nehledě k tomu, že vláda s krátkým mandátem by v žádném případě neměla rozhodovat o obsazení tak důležitého místa ve státní správě. Nebylo by také dobře, kdyby paní ministryně destabilizovala soustavu státních zastupitelství tím, že by obsazení úřadu nejvyššího státního zástupce nechala svému nástupci. Následovala by tím špatný příklad Jiřího Pospíšila, který snadno a rychle odvolal krajského státního zástupce v Ústí n. L. Jiřího Křivance, ale na vyhledání a jmenování jeho nástupce se již nezmohl.

Anketa iDnes zřejmě odkryla šokující míru fašizace české společnosti

"Tak my se svým odsunem do plynových komor souhlasíme"

17. 5. 2009 / Jan Čulík

< Film Dominiky Švecové o romské rodině v Glasgow, který se bude promítat letos v červnu na Edinburském mezinárodním filmovém festivalu

Je nebezpečné generalizovat, avšak reakce na mou noticku, v niž jsem varovně poukázal na skutečnost, že podle (určitě do jisté míry nereprezentativního) průzkumu na stránkách iDnes, zda mají být podle českých občanů romští žáci ve školách rasově segregování od bílých, odpovědělo kladně skoro 47 procent čtenářů (počty účastníků ankety rostou, poměr zůstává stejný), je alarmující. Do redakce BL přišlo asi pět mailů, jejichž čtenáři se všichni zasazují za rasovou segregaci! Autorem jednoho z nich byl dokonce lékař!

Přehrávané stereotypy jsou pořád stejné:

Redaktor Respektu bagatelizuje lednovou ofenzivu Izraele v Gaze

18. 5. 2009 / Daniel Veselý

Svět si připomíná 61. výročí arabské národní tragédie, tzv. Nakby, kdy byly Izraelem při plánované etnické čistce ze svých domovů vypuzeny 2/3 domorodých obyvatel Palestiny, tedy kolem 750.000 lidí. Problém uprchlíků z roku 1948, ale i let 1967, 1978 nebo 1982 zůstává dosud nevyřešený a představuje jednu ze základních překážek týkající se blízkovýchodního mírového uspořádání.

Izrael tuto situaci mohl již dávno vyřešit, kdyby přistoupil na rezoluci č. 194 RB OSN z prosince roku 1948, která vedle jiného umožňuje návrat palestinských uprchlíků do jejich domovů. Izrael tuto rezoluci ale od té doby ignoruje, zatímco při jeho pozdějších invazích zejména do Libanonu byla řada těchto uprchlíků opakovaně vysídlena. Dnes v sousedních arabských zemích živoří kolem pěti milionů uprchlíků, jejichž existence představuje pro Stát Izrael etnickou hrozbu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a