Policie ČR už nebude bezmocná?

18. 5. 2009 / Boris Cvek

S velkým uspokojením jsem si přečetl článek na Novinkách.cz o používání vrtulníku k odhalování dopravních přestupků.

Odstraňuje to konečně ten skličující pocit, že česká policie je proti řidičům bezmocná, jak člověk slyší a vidí všude kolem sebe.

Nejvíce na mne však zapůsobil závěr článku, podle kterého by vrtulník mohl sloužit i k zjišťování drancování našich lesů auty a motorkami.

Někdy kolem roku 2000 u nás na vstupech z běžné silnice do lesa byly postaveny zamčené závory s příslušnou značkou zákazu vjezdu. Nějakou dobu se to dodržovalo, ale v poslední době není žádnou výjimkou vidět několik aut za sebou projíždět lesem (závory se buď nezavírají, nebo klíče od nich kolují, nebo automobilisté hledají, když zjistí, že jsou proti očekávání uzavřené, jinou cestu), občas velké džípy, občas staré škodovky - nikde žádný znak zprávy městských lesů nebo mysliveckého spolku.

Auta, ačkoli smrdí a otravují, jezdí ovšem aspoň relativně pomalu (i když taky ne vždy).

Nejhorší jsou bandy motorkářů, jejichž stroje lze slyšet v lesním tichu kilometry daleko a jejichž jízda bývá tak rychlá, že kdyby - proti všemu očekávání - po lesní cestě pobíhalo nějaké dítě, může se mu stát rekreační procházka osudnou.

Proti motorkářům, kteří se prohánějí po lesních cestách v úchylné rozkoší z devastace krajiny, je nemožné zasáhnout, i když je slyšíte na kilometry daleko.

Vrtulník by mohl ovšem tuto situaci vyřešit. Řekl bych, že stačí vlastně už jen ta možnost, že by mohli být takto chyceni, identifikováni a hnáni k odpovědnosti, aby je to odradilo od jejich řádění.

Zatím, když jsem je občas slyšel vykládat si v bezpečí lesního odpočívadla (sám jsem stál stranou) u na chvilku vypnutých strojů, se cítí nepolapitelní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.5. 2009