Senátor a předseda ČMKOS Milan Štěch

Nepřipusťte, aby ti, kdo krizi nezavinili, ji odnesli nejkrutěji!

16. 5. 2009

Výzva 30 000 odborářů z protestní demonstrace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK) na Hradčanském náměstí, jako součásti několikadenní mezinárodní série podobných akcí, v Česku jako protest proti návrhu novely zákoníku práce a záměrům bývalé vlády na pokračování důchodové reformy

Vážený pane prezidente, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené senátorky a senátoři, vážená nová a budoucí vládo! Před nedávnem zde na pražském Hradčanském náměstí americký prezident Barack Obama dával lidem naději a mluvil o bezpečí světa. Dnes stojí na stejném historickém místě desetitisíce lidí, aby otevřeně vyjádřily důrazný protest proti nespravedlivému zneužívání krize.

Vyzýváme Vás: nepřipusťte, aby ti, kdo krizi nezavinili, ji odnesli nejkrutěji!

Nedělejte z krize záminku ke změnám zákoníku práce, které by přinesly nebývalé omezení zaměstnaneckých práv, včetně možnosti bezdůvodného vyhazování z práce!

Je prokázáno, že současný zákoník práce není příčinou ekonomických potíží země a jednotlivých podniků! Odmítněte takovou novelu zákoníku práce, která má být oprátkou na zaměstnance!

Pomozte zachovat pracovní místa veřejnými zakázkami. Podpořte z prostředků EU a státu kombinaci zkrácených pracovních úvazků se sociálními dávkami!

Ochraňte lidi před parazitováním finančních spekulantů přijetím zákona proti lichvě!

Napravte reformou pokřivený sociální systém, aby pomohl v krizi ochránit nezaměstnané a rodiny s dětmi!

Nedovolte hazardování s důchodovým systémem! Nepřijímejte nový rizikový zákon o penzijním spoření! Nedovolte znehodnocení naspořených důchodů a další oslabení veřejných financí!

Nepodporujte opt-out, což je částečná privatizace veřejného důchodového pojištění, která by byla zejména v době krize velkým hazardem pro penzijní systém! Peníze na naše důchody na spekulativní burzu nepatří!

Nedovolte, aby se krize stala záminkou k likvidaci veřejných služeb ve zdravotnictví, sociální péči, školství a dalších oblastech!

Využívejte sociální dialog, obdobně jako tomu je v jiných zemích EU!

Berte vážně odborové analýzy v ekonomické a sociální oblasti, které opakovaně ve srovnání s jinými prokázaly svoji kvalitu a přesnost!

Konejte, rozhodujte a vládněte ve prospěch občanů, nikoliv v zájmu spekulativního zisku finančních a lobbistických skupin a daňových rájů! Světu to nedávno v Londýně slíbili představitelé 20 nejvlivnějších zemí.

Na včerejších demonstracích v Madridu a Bruselu a na dnešní v Berlíně a Praze jsme jménem 60 milionů odborářů Evropy vyzvali a vyzýváme politiky k odpovědnosti za osudy lidí, na které krize doléhá nejtíživěji.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009