Obama obnoví tribunály v Guantánamo

15. 5. 2009

Barack Obama obnoví pro malý počet vězňů v Guantánamu Bushovy vojenské tribunály. Uvede tedy znovu v provoz ostře kritizovaný soudní systém, který kdysi odsoudil. Tribunály však nyní budou muset respektovat nové právní záruky, konstatovali činitelé americké vlády.

Nový americký prezident tribunály v Guantánamo suspendoval pouhých několik hodin poté, co letos v lednu převzal prezidentský úřad, a nařídil jejich revizi. Úplně však Bushovu strategii stíhání osob, podezřívaných z terorismu, nezrušil.

Vojenské tribunály budou zastaveny ještě po dobu dalších čtyř měsíců, což má umožnit jejich správě přizpůsobit se novému právnímu systému, který bude soudit méně než 20 ze zbývajících 241 vězňů zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo.

Změny, které budou muset být přijaty, zahrnují mimo jiné:

  • Omezení důkazů z druhé ruky.
  • Zákaz veškerých důkazů, získaných prostřednictvím krutého, nelidského či ponižujícího zacházení. To se týká i svědectví, získaných od vězňů prostřednictvím mučení vodou (waterboarding)
  • Obžalovaní budou mít větší právo zvolit si svého obhájce.
  • Vězni, kteří odmítnou svědčit, dostanou větší ochranu před právními či soudními tresty.

Systém tribunálů byl dlouhodobě kritizován lidskoprávními a právnickými organizacemi, protože upíral obžalovaných mnoho práv, které má normálně obžalovaný u soudu.

Očekává se však, že se Obamovo rozhodnutí vojenské tribunály v Guantánamo obnovit stane terčem ostré kritiky od lidskoprávních organizací.

"Je zklamáním, že chce Obama tento neúspěšný experiment obnovit a ne ho zrušit," konstatoval Jonathan Hafetz, právník pro otázky státní bezpečnosti v American Civil Liberties Union. "V Guantánamo není žádný vězeň, který by nemohl být souzen u normálního federálního soudu. Obamovy reformní návrhy vojenské komise nezdokonalí a neposkytnou jim legitimitu. Je to pokračováním pomýlené Bushovy politiky věznění osob."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009