Rusko varuje, že do deseti let dojde v Arktidě k válce kvůli ropě a zemnímu plynu

15. 5. 2009

Nová národní bezpečnostní strategie Ruska identifikovala zintenzivňující se boj o vlastnictví obrovských ropných a plynových polí kolem jeho hranic do deseti let jako zdroj potenciálního vojenského konfliktu.

"Přítomnost a potenciální eskalace ozbrojených konfliktů nedaleko hranic Ruska jsou hlavními hrozbami zájmům a národní bezpečnosti Ruska," praví se v dokumentu, který analyzoval bezpečnostní hrozby do roku 2020.

"V soutěži o zdroje není možno vyloučit, že bude použito vojenské síly k řešení vznikajících problémů, které by zlikvidovaly rovnováhu sil nedaleko hranic Ruska a jejich spojenců."

Kreml trvá na tom, že Arktidu nemilitarizuje, avšak jeho varování před možnými vojenskými konflikty v Arktidě naznačuje, že je ochotno hájit své zájmy silou, pokud to bude nutné, až způsobí globální oteplování, že bude možnost využití energetických zdrojů v Arktidě prakticky proveditelnější.

Spojené státy, Norsko, Kanada a Dánsko zpochybňují ruský nárok na část arktického šelfu o velikosti západní Evropy, kde jsou prý podle odborníků miliardy tun ropy a plynu.

Strategický dokument, který byl zveřejněn ve středu a jehož kompletní český překlad zveřejníme (první část jsme v češtině vydali ZDE, druhou vydáme do týdne) schválila Rada bezpečnosti Ruska.

Dokument předpovídá, že boj o energetické zdroje bude stále více dominovat mezinárodním vztahům.

Strategický dokument také odsoudil americké plány na vybudování protiraketové obrany ve východní Evropě jako nepřijatelné pro ruskou bezpečnost. Odmítl také případné rozšiřování NATO do bývalých sovětských republic Ukrajiny a Gruzie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009