POZNÁMKA NA OKRAJ:

Omyl ohledně "parazitujících" svobodných žen, neboli O tom, že k dispozici byli jen odpuzující muži

15. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Když si muži -- intelektuálové myslí, že ženy nemají dost dětí, vznikají někdy docela zajímavé teorie. V Japonsku se například prý mluví o "parazitujících" svobodných ženách", které se nevdají a žijí ze svých výdělků a z finanční podpory rodičů. Kdyz muzske intelektualove mysli, ze zeny nedostanou dost deti, se utvori zajimave teorie. V Japonsko se na priklad pri mluvi o 'parazitnych svobodnych zenách', ktere se nevdavaji a zijou nejen z jejich vydelku, ale take z financnich podpor svych rodicu. Florian Coulmas o tom napsal v Neue Zürcher Zeitung a já jsem si vzpomněl na dobu, kdy jsem pracoval v Japonsku...

Ano, Coulmas má vlastně pravdu s tím, co vylíčil, ale jeho zdůvodnění se mi zdá být velice teoretické. Když jsem kdysi r. 1991 pracoval v Japonsku, taky jsem zjistil, že se mladé ženy přestaly vdávat v mládí, že žijí raději u rodičů a vydávají nepředstavitelné částky na oblečení, bižuterii a kabelky od věhlasných firem. Očekával jsem, že ženy budou protestovat na univerzitách a v ulicích proti diskriminaci v zaměstnání. To se nestalo.

Že by tímto novým životním stylem ženy protestovaly proti chybějící rovnosti šancí v zaměstnání, to se brzo ukázalo jako nepravděpodobné. Když jsem se na celou věc tehdy ptal několika svých krásných kolegyní, dověděl jsem se, že jejich nový životní styl není způsobem tím, že nemají řádné pracovní uplatnění, ale odstrašujícím příkladem mužů, které poznaly v soukromém a v profesionálním životě. Ti muži pro ně byli tak odpuzující, že na svatbu a na děti nechtěly ani pomyslet.

Život někdy asi vůbec není tak komplikovaný, jak si to různí vzdělaní "odborníci" myslí. Některé dívky asi vědí, že než otěhotní, měli by si k tomu najít muže, s kterým by se dalo žít. Na to by se ale mělo myslet nejen v Japonsku, nebo ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009