Likvidace Zbrojovky Brno skončila tím, že Ilona Strmisková dostala tři roky

15. 5. 2009

ČTK│ČT24│ Brněnský krajský soud 14. 5. 2009 potvrdil trest tří let a čtyř měsíců vězení pro bývalou konkurzní správkyni Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou. Dostala jej loni v prosinci u brněnského městského soudu za dvoumilónovou zpronevěru a krácení daně 367 000 korun, jichž se dopustila při správě zbrojařského podniku. Strmisková tvrdí, že je nevinná. Odvolací soud jí ale neuvěřil. Krajský soud nepatrně upravil rozsudek městského soudu. Potvrdil, že Strmisková musí uhradit dvoumilionovou škodu, kterou způsobila. Nemá ji ale zaplatit na účet konkurzního správce firmy, ale na účet Zbrojovky Brno.

Soud se Strmiskovou začal 5. 9. 2006, samotný případ se táhne ale daleko déle, až do doby, kdy byl v roce 1999 novými vlastníky získán v soutěži kontrolní balík akcií Zbrojovky Brno. Britské listy přinášely v minulosti velmi podrobné informace o "řádění" konkursní správkyně Strmiskové a o pokusech vytunelovat majetek Zbrojovky Brno. Dodnes tento případ ve všech souvislostech není zcela dořešen, neboť účelový postup některých orgánů činných v trestním řízení se dá chápat jako zločinné spolčení, bránění spravedlnosti a šikana. Když chce někdo bít psa, hůl si najde.

1. 11. 2008 Štěpán Kotrba: Jak udělat ze Zbrojovky dojnou krávu aneb Strmiskovou konečně odsoudili. Ke směšnému trestu ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2009