Snaha zbavit "tvář" její "zadnice"

12. 5. 2009 / Bohumil Kartous

Herci, zpěváci, moderátoři a jiní "zasloužilí" umělci chtějí hrát svou roli podle svého: chtějí být "celebrováni", tudíž jim nebude proti srsti, pokud je někdo smyšleně, nepravdivě, nevkusně a nesmyslně adoruje.

Bulvár je póvl, zcela jistě za hranicí toho, co se dá, posuzováno z hlediska etiky, obhajovat z pozice poptávky trhu po této formě showbusinessu. Tak se dá o bulváru určitě argumentovat, pokud člověk míní zastávat zjednodušeného vidění společnosti zevnitř její struktury a bez ochoty přistoupit na vyšší roviny definice.

Jak britská vláda ničí univerzitní výzkum

12. 5. 2009

Proč je předsedou britské grantové agentury Medical Research Council výrobce zbraní? Proč je v čele grantové agentury Natural Environment Research Council šéfem stavební firmy? Proč rozhoduje předseda správní rady realitní kanceláře o financování britských univerzit? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Dojdou britské "univerzitní" reformy i do ČR?

Třiadvacet

12. 5. 2009 / Tomáš Koloc

Reakce na článek Josefa Víta "Slavné májové dny"

Před časem se na vývěsní tabuli v naší vesnici objevil článek nazvaný "Nezapomeňme!" Byl podepsán Václav Havel 1989, a byl souhrnem nejznámějších nesplněných slibů Václava Havla z revoluce v roce 1989 (že nebude nezaměstnanost, propouštění a zdražování, že už nikdy nepůjdeme do žádného vojenského paktu atd.) mnohdy sestříhaných a upravených tak, aby se jejich autor jevil horší, než je - a tvářil se jako konzistentní Havlův projev. Ačkoliv byl výstřižek ustřižen tak, že nebylo jasné, odkud pochází, vzhledem k tomu, že jsem na přelomu let 2003 a 2004 pracoval v deníku Haló noviny jako redaktor příloh Tip na víkend a Zájmy a záliby, poznal jsem font písma i rubriku, a podle míry utrhačnosti možná i autora "koláže".

Daily Telegraph: Jak daňoví poplatníci hradí domácí účty za nejbohatší činitele Konzervativní strany

12. 5. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph pokračuje ve zveřejňování informací o tom, jaké si nechávají poslanci v Dolní sněmovně státem uhradit své domácí účty. Ostře nyní zaútočil na nejbohatší a nejvlivnější činitele Konzervativní strany. List píše:

Vysocí činitelé Konzervativní strany dotují své usedlosti na venkově z peněz daňových poplatníků. Stát jim platí za údržbu plaveckých bazénů, za čištění hradebních příkopů a dokonce hradí i platy jejich služebnictva. To všechno z rozpočtu parlamentu.

Skandál se zneužíváním poslaneckých diet:

Šéf britských konzervativců hrozí svým čelným poslancům vyloučením ze strany; Gordon Brown se veřejně omlouvá

12. 5. 2009

Šéf britských konzervativců David Cameron uvažuje o vyloučení vysokých konzervativců ze své strany, protože vyšlo najevo, že zneužívali systém státní úhrady výdajů pro poslance a za peníze daňových poplatníků si stavěli plavecké bazény, modernizovali svá druhá sídla na venkově a dokonce za peníze daňových poplatníků kupovali koňský hnůj na zahradu.

Ministerstvo obrany blokuje přístupy na "nevhodné" stránky:

Američtí vojáci mají klapky na očích

12. 5. 2009 / William S. Lind

KD│Na vrcholu studené války velitel amerických jednotek v Evropě žádal informace o svém sovětském protějšku, veliteli sborů, které stály naproti za vnitroněmeckou hranicí. Všechny americké zpravodajské agentury pracující s utajeným materiálem toho poskytly velmi málo. Poté se velitel obrátil se svou otázkou na Chrise Donellyho, jenž vedl malý výzkumný institut věnovaný Sovětské armádě v Sandhurstu. Tento institut pracoval výhradně s otevřenými zdroji, to znamená s neutajovaným materiálem. Poslali americkému generálovi přes třicet centimetrů tlustou složku, se články napsanými jeho sovětským protějškem, články o něm, popisy cvičení která pořádal a tak dále.

To co platilo za studené války je v ještě větší míře platné dnes, tváří v tvář válce čtvrté generace. Jak jsme viděli při lovu na Usámu, naše zpravodajské agentury závislé na satelitních snímcích nám mnoho nepoví. Ale existuje ohromné množství materiálu vztahujícího se k válce čtvrté generace, který lze získat z otevřených zdrojů: Z webových stránek našich oponentů nebo pojednávajícími o nich, práce civilních akademiků, materiál think tanků, zprávy obchodníků, kteří cestovali po území, které nás zajímá - seznam je takřka nekonečný. Každý americký voják s přístupem k počítači může objevit téměř cokoliv co potřebuje. Většina toho je jak přesnější, tak i užitečnější než to, co k němu pronikne přes filtr struktur vojenského zpravodajství.

Jaký je rozdíl mezi Talibánem?

12. 5. 2009 / Karel Dolejší

Oproti pitomé hádance, jaký že je rozdíl mezi vránou, lze na výše položenou otázku odpovědět bez tlesknutí jedné ruky. Talibány jsou totiž skutečně dva: Bývalé afghánské vládní hnutí vedené mullou Omarem - a vedle něj islamistické hnutí Tehrik-i-Taliban Pakistan Bajtulláha Mehsúda organizované kolem pákistánských náboženských škol (madras), které oficiálně existuje pouhých osmnáct měsíců. Boje mezi militanty a pákistánskými ozbrojenými silami, které nyní v údolí Swat údajně vyhnaly z domovů statisíce lidí, se týkají působení mladšího pákistánského klonu organizace, u jejíhož zrodu stály kdysi pákistánská zpravodajská služba ISI a americká CIA. Obě národní větve nejen že působí v odlišném státním, geografickém a náboženském prostředí, ale přijaly také zcela odlišné ekonomické strategie. Opiová ekonomika, na níž stojí afghánská odnož islamistické milice, je extrémně nepříjemná pro Západ, zoufalému místnímu obyvatelstvu však skýtá šanci přizpůsobením režimu získat použitelný zdroj obživy. Zcela jinak je tomu ale v případě ekonomiky pákistánského Talibánu založené na drancování neobnovitelných zdrojů a náboženských daních. Těžba smaragdů, vedle holosečného "hospodaření" v lesech a sadech nejvýznamnější zdroj příjmů, byla vázána na konkrétní území v údolí Swat, které je dobře přístupné - a obývané navíc zčásti nemuslimským obyvatelstvem donedávna žijícím z turistického průmyslu, které od extrémního islamistického režimu nečeká žádná zlepšení. Tento "drobný" rozdíl se nakonec může ukázat jako důležitější než výkony pákistánské armády, která se během nynější ofenzívy sotva odváží dlouhodobě proniknout na paštunská kmenová území, kde má pákistánský Talibán svou politickou baštu.

Končící poslanec Snítilý si hodlá postavit legislativní pomníček

11. 5. 2009 / Karel Dolejší

Po odchodu Evžena Snítilého z ČSSD je více než zřejmé, že politická kariéra tohoto pána se nachyluje. Veřejnost nemá žádné informace o tom, čím se hodlá pan Snítilý v budoucnosti živit; avšak podle toho, co chce prosadit do novely Zákona 114/92 o ochraně přírody a krajiny, se zdá, jako by měl v plánu otevřít si v Krkonoších safari s lovem ledních medvědů, chystal se zbohatnout prodejem byrokratických formulářů či otevřít v jeskynním systému ČR síť soukromých restaurací. No posuďte sami: níže publikujeme názor Českého svazu ochránců přírody:

Sněmovna bude hlasovat o pravidlech pro obchod se zbraněmi

12. 5. 2009

Vývozy českých zbraní do rizikových oblastí jako Etiopie, Rovníková Guinea nebo Srí Lanka ukazují, že kontrola exportu vojenského materiálu z České republiky zatím nefunguje uspokojivě. Poslanecká sněmovna bude zítra hlasovat o návrhu novely zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, který může některé nedostatky odstranit. Amnesty International a sdružení NESEHNUTÍ proto vyzvali poslankyně a poslance, aby podobě zákona věnovali dostatečnou pozornost.

"Jedním z hlavních nedostatků současného systému kontrol je právě to, že zákon umožňuje úřadům utajovat bližší informace o uskutečněných vývozech jako obchodní tajemství. Veřejnost tak nemůže kontrolní politiku vlády objektivně posoudit a případně požadovat zlepšení," říká František Janda z Amnesty International.

Zoufalá nekompetentnost starostky Chomutova -- tentokrát v právu shromažďovacím

12. 5. 2009

Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s. z 11. května 2009

Den před schůzí Sněmovny, kde se má projednávat narychlo předložená novela shromažďovacího zákona (tisk č. 823), prohlašují nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) a Liga lidských práv , že ostře odmítají snahy o omezování shromažďovacího práva. Reagují tak i na další účelové snahy Ministerstva vnitra, starostů i dalších korunované aktuálním nápadem chomutovské starostky na preventivní "nepovolování" žádných demonstrací ve městě. Starostka Ivana Řápková doslova uvedla: "v Chomutově chceme klid, proto již nebudeme povolovat žádné demonstrace, ať již ze strany Romů nebo levicových či pravicových extrémistů."

Občanská válka celebrit

11. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

České „celebrity“ zatroubily do útoku proti „bulváru“ výzvou podepsanou Markem Vašutem a Michalem Vieweghem. Nechtějí už být více „spojováni s těmi, kteří bulváru vycházejí vstříc a dobrovolně s ním kolaborují“. Dokonce jimi pohrdají. A nebudou s nimi žádným způsobem spolupracovat. Vždyť práva této menšiny jsou „za lhostejné asistence státu bulvárem denně porušována.“ Jsou tím už dlouho „znechuceni a pobouřeni“. Mnozí z této menšiny se soudí s vydavateli bulváru – jenže „soudy nás pokaždé odkáží na paragrafy...“

A copak byste si tak přáli, dámy a pánové, připojující své podpisy pod výzvu? Navrhujete bojkotovat bulvár. Vy, kteří tvrdíte, že jste „v životě něco dokázali“.

Úsměvná "petice proti bulváru"...

11. 5. 2009 / Jan Čulík

"Umělci bojkotují bulvár, proti jeho praktikám sepsali petici", píše pondělní Mladá fronta dnes. Podle jejích informací si "umělci" vydali tuto petici v Lidovkách a v MFD jako inzerát.

Citujeme:

Signatářům petice vadí zejména "nevkus, netaktnost, vulgarita, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus", jež jsou podle nich českým bulvárním deníkům a magazínům vlastní. "Soudy nás pokaždé odkážou na paragrafy o údajném veřejném zájmu, který jsme prý coby 'celebrity' povinni snášet, přestože jediným opravdovým, do očí doslova bijícím zájmem je tu finanční zisk zmíněných vydavatelů," posteskli si autoři petice. "Odmítáme nadále mlčky přihlížet tomu, jak nejrůznější neumětelové každý den anonymně a beztrestně špiní jména lidí, kteří v životě něco dokázali (podtrhla redakce BL)," dodali autoři výzvy.

Opravdu zábavné je, jak se signatáři "petice" nezapomněli v jejím textu pochválit, jak jsou dokonalí. :) To je určitá, dosti výrazná netaktnost. Skromnost celebritám prostě chybí. Avšak petice je sporná z mnoha jiných důvodů:

Byl bych pro omezenou suverenitu ČR, ale...

11. 5. 2009 / Michal Vimmer

Dobrý den, pane JČ, všema deseti byl bych pro jakoukoli "omezenou suverenitu", třebas by se jmenovala "Lisbon Treaty", kdyby Nás toto další zločinné ujednání "O Nás bez Nás" připravilo o ty tři papundeklové pilíře české pseudostátní nemoci (zkorumpovaný parlament, nečitelná justice a povolná vláda) a zavedlo rozumné a vymahatelné právo ...

Jenže od toho tady ta Unie není a nebude, míní Michal Vimmer.

Zrovna tohle se zaručeně nestane, slušné chování Nám nikdo nenadeleguje, vždyť "plnoprávnými" členskými státy jsou i země, které jsou na tom s kulturou věcí veřejných ještě hůř (viz okolí Bruselu, tzv. Belgie, o nástupnických státech říše otomanské nemluvě ...)

Z Bruselu žádný zázrak nepřišel v roce 2004 a nepřijde ani napřesrok, ani s Lisabonem. Nám stačí hrát si své domácí celebritní frašky s peticemi, tomu rozumíme, vždyť je to jenom hra, ale hlavně ať Nám někdo nevykládá, co to je ta funkční demokracie (nejdřív by to musel někdo přeložit), a to My si líbit nenecháme. Má úcta!

Proč jsou rozsudky českých soudů plné gramatických chyb

11. 5. 2009

Napsal nám jeden pracovník českého soudnictví v souvislosti s tímto článkem:

No, těžko mě považovat za nezaujatého, tak si jen dovolím řečnický dotaz: co byste očekávali za výstup, kdyby vám korektury Britských listů dělaly pracovní síly na hlavní pracovní poměr s cca 11tis. hrubého platu? Soudci sami nepíší spis, leckdy ani sami nepřepisují rozsudky (natož méně závažné soudní listiny), popř. je už po přepisu nekontrolují, i když to je už nežádoucí výjimka, protože té chybovosti administrativy si je každý dobře vědom...

Takže je to trochu dryáčnický odsudek soudců, kteří nemají na personální obsazení soudu administrativou vůbec žádný vliv, kolikrát ani na to, kdo jim bude zapisovat a plnit referáty.

PŘEDNOST SE DÁVÁ AUTOMOBILŮM:

V Praze se ruší přechody pro chodce

11. 5. 2009 / Lucie Bottaro

V Praze začaly mizet přechody. Zjistila jsem to, když jsem se minulý týden marně snažila přejít Bělehradskou, abych odvedla děti do hudebky. Chodím zásadně po přechodech, protože kromě toho, že z jedné strany vedu šestiletého a z druhé čtyřletou, před sebou tlačím ještě kočárek s ročním dítkem. Takto naložená si skutečne netroufám přejít jinde než po vyznačené zebře. Leč přechod byl odstraněn. A stejně tak i na náměstí Bratří Synků.

O rušení přechodů pro chodce

11. 5. 2009

Rušenie prechodov rozoberá nejedno fórum preberajúce dopravné stavby, napr. TU, upozorňuje Štefan German:

Vysvetlenie postupu Prahy 7 (zo sekcie Otázky a odpovědi na http://www.praha7.cz):

Otázka: Zrušení přechodu pro chodce (Lenka Kučerová 16.4.2009 9:32)

Zajímalo by mne, proč byly zrušeny přechody pro chodce v ulici Partyzánské (před Pražskou teplárenskou a.s.) a v ulici Na Zátorách. Denně zde přecházejí stovky lidí a to nejen zaměstnanců přilehlých firem, ale i tělesně a zrakově postižení občané docházejíci do úřadu Rady tělesně postižených, která zde sídlí. Přechod byl dříve osazen dokonce semaforem, dnes byl v tomto frekventovaném místě odstraněn i přechod. PROČ???? Lenka Kučerová

Odpověď: (Vitásková Miloslava 16.4.2009 10:38)

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pýcha předchází pád, neboli Něco, co platí nejen v politice

12. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Titulky často ovládají veřejné mínění. Známe to nejen z politiky, ale také prý z "reálné ekonomiky", v níž prý manažeři jednají velice uvážlivě a ne jako někteří dnešní bankéři s jejich tak špatnou pověstí.

Automobilce Daimler se nepodařilo převzít Chrysler, Porsche už nemůže pohltit VW, Fiat plánuje koupit firmy Chrysler i Opel. Asi je holt obtížné poučit se z historie, a to nejen v politice...

Obama chce snížit náklady na americké zdravotnictví o 2 biliony dolarů

12. 5. 2009

Americký prezident Barack Obama zveřejnil plány snížit náklady na zdravotnictví v příštích deseti letech o 2 biliony dolarů a zpřístupnit tak zdravotnictví většímu množství amerických občanů.

Obamu podpořilo při jeho veřejném vystoupení 15 zástupců zdravotnického průmyslu, kteří přislíbili, že učiní vše, co je v jejich silách, aby snížily obrovské účty za zdravotnictví, jimiž trpí američtí občané.

Serďukov: Selhání raket Bulava nezpůsobili Američané

11. 5. 2009

LVI│ USA nemají vůbec nic společného s několika neúspěšnými odpáleními nové ruské ponorkové balistické střely Bulava, řekl 6. května 2009 v interview pro noviny Rossijskaja Gazeta ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Reagoval na nedávné spekulace některých ruských médií, že Američané mohli nasadit své nejnovější elektromagnetické zbraně ze základen na Aljašce, v severní Evropě a Grónsku, aby testy narušili.

"Američané s tím neměli co dělat," uvedl Serďukov a dodal, že testování balistické střely pro účely zařazení do operační služby je zdlouhavý a komplikovaný proces.

Veteráni keňského povstání Mau Mau žalují Británii za zvěrstva

12. 5. 2009

Veteráni keňského boje za nezávislost zahajují soudní řízení proti Británii za zvěrstva, která proti místnímu obyvatelstvu v Keni údajně páchala britská armáda. Požadují odškodné. Právníci zastupující veterány z povstáni Mau Mau konstatují, že zdokumentovali čtyřicet případů mučení, včetně kastrace, sexuálního zneužívání a nezákonného věznění.

Ostrůvek amerického zdravotnictví u nás

11. 5. 2009 / Pavel Čižinský

Březnový pád vlády Mirka Topolánka znamená mimo jiné přerušení snah o tzv. reformu zdravotnictví. Nezdá se totiž politicky reálné, že by v dobách, kdy se regulační poplatky ve zdravotnictví fakticky zrušují, si někdo troufnul prosazovat opět třeba privatizaci zdravotních pojišťoven či omezování svobodné volby lékaře prostřednictvím tzv. řízené péče. Co však zřejmě nekončí, je pocit mnoha -- spíše mladých a zdravých -- lidí, že současný systém veřejného zdravotního pojištění je beznadějně socialistický či dokonce komunistický, že poskytování zdravotní péče je podnikáním jako každé jiné a že teprve plné promítnutí tržních vztahů do zdravotnictví vyřeší všechny problémy.

Papierové hlavy

11. 5. 2009

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK si Vás dovoluje pozvat na promítání (staršího) celovečerního dokumentárního filmu o období komunistické diktatury slovenského režiséra Dušana Hanáka Papierové hlavy.

Účast v následné diskusi přislíbili:

PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., děkan FF UK, Prof. Peter Michalovič (Bratislava), Prof. Bogusław Bakula (Poznaň), , Prof. Miroslav Petříček, Prof. Vladimír Svatoň, Mgr. Michael Hauser, Ph.D.

místo promítání: posluchárna č. 217, Hlavní budova FF UK, Palachovo náměstí 1, Praha 1

středa 13. 5. 2009 v 16.00 hod.

"Podezřelé" popáleniny civilistů:

Při bojích v Afghánistánu byl možná použit bílý fosfor

11. 5. 2009

KD│Nader Nadery, představitel afghánské nevládní organizace Nezávislá komise pro lidská práva, sdělil médiím, že po amerických náletech na dvě afghánské vesnice v provincii Farah jeho organizace hovořila s "podezřele" popálenými pacienty. Komise nyní prošetřuje možnost, že v bojích, při nich zahynulo více než 120 lidí - patrně nejvyšší jednorázové ztráty mezi civilisty od roku 2001 - byl nasazen bílý fosfor. Bojové použití této extrémně chemicky agresívní a toxické látky je zakázáno mezinárodními úmluvami (přestože USA tyto úmluvy nepodepsaly, představují normativní tlak). Legálně lze fosforem pouze osvětlit bojiště, vytvářet dýmovou clonu nebo značkovat cíle. Americká armáda odmítla možnost, že by fosfor použila "jako zbraň", ale nevyloučila, že ho údajně mohl nasadit Talibán. Zprávy o možném použití této látky nicméně hrozí dále vyhrotit krizi ve vztazích mezi USA a Karzáího kábulskou vládou, s odvoláním na AP a vlastní zdroje informuje pákistánský list The Frontier Post.

"Skandál" ohledně proplácených výdajů britských poslanců

11. 5. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph získal podrobné údaje o tom, jaké výdaje si poslanci britských parlamentních stran nechávají zaplatit od státu. Zaplatil prý až milion liber za cédéčko obsahující informace o proplacených výdajích všech britských 646 poslanců v Dolní sněmovně. Tři dny po sobě list publikoval údaje týkající se proplacených "výdajů" labouristických poslanců a ministrů, členů vlády Gordona Browna, nyní začíná publikovat informace i o proplacených výdajích konzervativních poslanců, především Cameronova stínového kabinetu.

Odhalenie príčin hospodárskej krízy: úvery bez nádeje na splácanie

12. 5. 2009 / Peter Staněk

Kým na začiatku roka 2008 sa hovorilo iba o finančnej kríze spôsobenej hypotekárnymi problémami, postupne sa transformovala do hospodárskej krízy. Väčšina vlád dúfala, že sa hospodársky rast iba spomalí. Od roku 2009 sa však prognózy stále zhoršujú a výsledkom je, že svet prešiel do hospodárskej recesie charakteristickej poklesom tvorby hrubého domáceho produktu (HDP) vo väčšine kľúčových krajín. Pôvodne sa odhadovalo, že kríza zasiahne iba najvyspelejšie krajiny. Dnes je jasné, že zasahuje celú svetovú ekonomiku.

Nejde o klasickú konjunkturálnu krízu, aké sa opakujú každé tri až päť rokov.

Jednejte s Ruskem, nezapomínejte na Gruzii

11. 5. 2009

Britský hospodářský list Financial Times chválí zlepšující se vztahy mezi Západem a Ruskem ("Nemyslíme si, že je pro nás NATO ztraceno jako partner," řekl Dmitrij Rogozin, bojovný velvyslanec Ruska u NATO). Obama má podle FT nyní možnost jednat s Ruskem o svých prioritách - o Íránu, Afghánistánu a nešíření jaderných zbraní. Měl by se vyhýbat bilaterálním hádkám a vyhnout se marným pokusům poučovat Rusko o demokratických právech.

Kríza ako "príležitosť"

12. 5. 2009 / Radovan Geist

Schôdzka G20 v Londýne mala byť začiatkom "novej éry" -- s demokratickejším medzinárodným hospodárskym poriadkom a bez katastrofálnych neoliberálnych ekonomických receptov ordinovaných rozvojovým krajinám. Ukazuje sa však, že takzvaný "rozvinutý svet" v skutočnosti nechce nič iné ako peniaze a podporu na "reformu" medzinárodnej ekonomiky podľa svojich predstáv.

"Washingtonský konsenzus sa skončil," vyhlásil pred pár týždňami v Londýne na schôdzke G20 britský premiér Gordon Brown.

Těžký život antikomunisty v Čechách

11. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

Asi takhle nějak zapřemýšlel Vladimír Kučera a jal se uvádět věci na pravou míru. (MF Dnes 9. 5. 2009 - „Antikomunismus přece není žádný hřích“). Autor není žádným řadovým publicistou. Moderátor, redaktor a publicista - stálý spolupracovník České televize. Spoluautor a dramaturg pořadů Historie.cs a Politické spektrum Působení v seriálu Historie.cs z něj učinilo doslova "znalce" historie a pravidelné komentáře k aktuálním otázkám pak "vlivného" novináře. S úctou zaznamenávám jeho pokoru před K. H. Borovským v internetovém medailonku.

Hitler v Brně - foto archív MZM Brno.

Sedmdesát let od nacistické okupace Brna

11. 5. 2009 / Pavel Pečínka

Na 15. březen před sedmdesáti lety vzpomínají brněnští pamětníci jako na nevlídný, studený den s mírným sněžením. Nebe mělo pochmurně šedomodrou barvu stejně jako uniformy vojáků, kteří se před polednem objevili nejdřív ve Vídeňské ulici a pak zaplavili celé město. Nacistická okupace začala.

Pane primátore, přiznejte svou vinu na růstu dopravního kolapsu Prahy a napravte ji!

11. 5. 2009

Vaši reakci na udělení Ropáka 2008, zveřejněnou na informačním serveru radnice, je nutno v případě řešení silničního okruhu odmítnout. Píšete, že "stavba městského i silničního okruhu je souboj s časem -- jestli stihneme okruhy postavit dříve, než se město definitivně zahltí dopravou a zalkne smogem". Nezbytnou podmínkou pro nezahlcení a "nezalknutí" je ve skutečnosti správné pořadí výstavby okruhů v severozápadním kvadrantu města: napřed vnější -- silniční a pak vnitřní -- městský.

Vy ale děláte pravý opak: nedodržel jste strategický plán Prahy z roku 2000 schválený zastupitelstvem, který stanovil prioritní výstavbu severní části silničního okruhu, jehož absence nyní způsobuje zahlcení i Jižní spojky, a na severu stavíte napřed městský okruh. Opakujete tak historickou chybu severojižní magistrály prvořadou výstavbou komunikace uvnitř města a přinejmenším v Holešovičkách tím připravujete poškození životního prostředí, které je trestným činem. Tady nejde jen o "hru na Ropáka", ale o odpovědnost před zákonem.

Korálky.

Bílá žena se svého úkolu nevzdává

8. 5. 2009 / Karel Dolejší

Chomutovská primátorka Ivana Řápková se ohradila proti dopisu nevládních neziskových organizací zaslanému ministrovi vnitra, krajskému řediteli policie a jí osobně. Dopis protestoval proti skutečnosti, že Policie ČR nezasáhla vůči násilně jednajícím neonacistům narušujícím nedělní antirasistické shromáždění konané v rámci celostátní řetězové demonstrace na náměstí 1. Máje. Primátorka veřejnosti sdělila, že Romové by žádná veřejná shromáždění v souvislosti s extrémismem pořádat neměli, protože takové akce doprovází násilí, a že napadené shromáždění mělo "etnický nebo rasový důvod". Nevládní organizace žádaly, aby Řápková upustila od snahy rozhodovat o tom, kdo smí v Chomutově demonstrovat, neboť jí ze zákona taková pravomoc nepřísluší. To ovšem neznaly železnou lady českého severu. Zákon nezákon, necouvla ani o píď - a navrch ještě dala nahlédnout do útrob svého "civilizačního poslání".

Chomutovská radnice se snaží Romům pomáhat. Pořádáme neustále různé kurzy a školení, pomáháme jim najít práci, učíme je základním hygienickým návykům, pomáháme jim bránit se lichvářům, organizujeme speciální romské pracovní čety. Vznikne-li jakákoliv romská iniciativa, která vede k bohulibému cíli, rádi jí pomáháme.

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Reakce na Kinské, jak se žilo a žije ženám a dva fenomény: Husák a Gott

11. 5. 2009 / Josef Brož

Klišé. Všichni to známe. Zdravý rozum vám říká, že jste žili ve světě, který se podobal věznici, ale jsou lidé, kteří se měli dobře. Bohužel je tomu ale i naopak. Sebeprožívání jednoho života může zabránit vidění jiných životů těch, kteří prostě tyto zkušenost nemají. Banalita prožitku se promění v užitečné klišé, které se poté stává vyprázdněným obratem, který ztratil původní smysl. Platí to pro více kategorií myšlení v současnosti, kterých jsem byl svědkem v poslední době.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a