15. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 6. 2007

Více než čtyři miliony zbytečných úmrtí v okupovaném Afghánistánu a Iráku

Uplynulo víc než pět let od chvíle, kdy Bushova administrativa vyhlásila novou doktrínu "války proti terorismu" v reakci na teroristické útoky z 11. září. Je čas bilancovat a bez okolků pohlédnout kruté realitě do tváře. S přijetím souhlasu s výstavbou raketové základny na svém území se Česká republika stane nicotným pěšákem v bezohledném rozšiřování a uskutečňování této politiky agrese a ponese všechny následky z toho plynoucí. Jestliže česká veřejnost tváří v tvář bezohledným intrikám vládnoucí elity ustoupí, tak se katastrofický scénář může stát hrůznou realitou. Tato válka, jež měla vykořenit zhoubnou hlízu terorismu, však selhala na všech frontách, ba více -- zasela nezměrnou nenávist, která na kusy rve především okupovaný Irák a Afghánistán.

V článku, který před časem vyšel v respektovaném britském časopise The New Statesman byl uveřejněn odhad ceny Bushovy "války proti terorismu" bývalého šéf ekonoma Světové banky, nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze, a profesorky z Harvardu Lindy Bilmesové, na dva a půl bilionu dolarů. Nedávno bylo americkému prezidentovi umožněno Demokraty ovládaným Kongresem získat dalších 100 miliard dolarů na vojenské operace v Iráku s tím, že nebylo určeno alespoň předběžné datum, do kterého by se z Iráku stáhla americká okupační vojska.

Američtí voliči, kteří v minulém roce dali při volbách do Kongresu jasně najevo, že s politikou své vlády nesouhlasí, skočili na vágní sliby předáků Demokratické strany ohledně brzkého diplomatického řešení irácké katastrofy, jmenovitě senátorům Clintonové, Obamovi a Edwardsovi. Tato skutečnost byla jen dalším poukazem na ústavní a demokratický deficit ve Spojených státech za situace, kdy je většina amerických občanů proti dalšímu fundování této ztracené války.

Dr. Gideon Polya, australský vědec, zabývající se faktory a okolnostmi vedoucími k zvýšené úmrtnosti ve válečných zónách a represivních režimech, před pár měsíci vypracoval zprávu, podle níž zemřely po pětiletém působení sil NATO pod vedením USA v Afghánistánu a čtyři roky po ilegální angloamerické invazi do Iráku přes čtyři miliony lidí, především ve spojitosti s válečným utrpením.

Minulý rok vydal tým amerických a iráckých epidemiologů studii, již publikoval renomovaný lékařský časopis Lancet, kde bylo uvedeno, že v důsledku angloamerické invaze do Iráku v březnu 2003 až do června 2006 zde přišlo o život cca 655.000 lidí. Tato skutečnost byla zprvu za všech stran zpochybňována, ale později potvrzena experty, kteří pracují pro britskou vládu, v prohlášení slovy, že jde o "závažné" okolnosti a metodologie amerických a iráckých vědců je "důvěryhodná". Tvůrci této studie připustili možnost, že počet mrtvých může být nižší, ale i vyšší. Sami autoři se přikláněli k vyššímu údaji, který činil necelý milion.

Nejnovější data z března letošního roku, poskytnutá těmito vědci a Dr. Polyou, vykazují počet jednoho milionu mrtvých ve válečném Iráku v důsledku invaze. Podle Ženevských konvencí je hlavní povinností okupačních sil poskytnout bezpečí civilní populaci a zajistit hospodářský chod společnosti, což se ani po letech nepodařilo. Takže hlavními viníky irácké tragédie jsou podle regulí této úmluvy i podle mezinárodního práva Spojené státy a Velká Británie.

Dr. Polya po zevrubném studiu zpráv OSN ohledně zvýšené úmrtnosti v okupovaném Afghánistánu došel k závěru, který pak prezentoval v samostatné zprávě. Od napadení Afghánistánu jednotkami NATO v čele se Spojenými státy zde "navíc" zemřelo 1.4 milionu afghánských žen a dva miliony dětí do pěti let věku, a tento fakt ještě nebyl nikým zpochybněn.

Jde o naprosto zbytečná úmrtí, která by s velkou pravděpodobností nenastala, kdyby nebyla uskutečněna zbrklá invaze do obou zemí. Jak v případě Iráku, tak Afghánistánu šlo tomuto scénáři předejít diplomatickými prostředky, vyjednáváním s opozičními skupinami a uchýlení se k použití síly teprve coby finálním řešením, jak stojí v Chartě OSN. Avšak tak se nestalo. Nutno také poznamenat, že napadení obou zemí představuje důležitou imperiální agendu v honbě USA za utužení globální převahy ve světě kontrolou ropné trasy, vedoucí z Afghánistánu na Blízký východ.

Oproti tomu britský deník Guardian letos uvedl, že s pádem Talibanu před pěti lety a nastolením vlády Severní aliance a zemí NATO v Afghánistánu dětská úmrtnost rapidně klesla; až o 40.000 dětí ročně. Toto tvrzení je však v naprostém rozporu s poznatky Dr. Polyi i poznatky organizací jako je UNICEF. V článku se uvádí důvod podepírající toto tvrzení s tím, že se během pěti let podstatně zlepšil přístup obyvatelstva k pitné vodě, potravinám, lékům a zlepšila se bezpečnostní situace v Afghánistánu obecně. Toto bylo potvrzeno Světovou bankou.

Dr. Polya poukazuje na skutečnost, že údaje v článku nereflektují úmrtnost dětí do věku pěti let, které představují nejohroženější vzorek populace té které země, jež je v porovnání s ostatními muslimskými zeměmi hrozivá, a tento trend lze vystopovat již od napadení země Sovětským svazem. Dále argumentuje, že roční rozpočet Světové zdravotnické organizace (WHO) na jednoho Afghánce činí 23 dolarů, zatímco pro Brity je vyhrazeno 2.500 dolarů a pro Američany dokonce 5.000 dolarů, což představuje vzhledem k pohádkovému bohatství těchto zemí vůči obyvatelstvu Afghánistánu značně cynické gesto.

Ať tak či onak, je navýsost jasné, že ona proklamovaná demokracie na křídlech amerického zbrojního komplexu se nekoná, a není divu, neboť jen letmý pohled do historie Spojených států a jejich poměr k nastolování demokracií například v Latinské Americe mluví sám za sebe.

Zdroje:

www.unicef.org

www.news.scotsman.com

www.mwcnews.net

www.senliscouncil.net

                 
Obsah vydání       15. 6. 2007
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 In memoriam Kurt Waldheim (1918 -- 2007) Richard  Seemann
16. 6. 2007 Deník Independent použil Blairův útok jako reklamu Jan  Čulík
16. 6. 2007 Falklandy - Malvíny Michal J. Stolár, Martin  Stolár
17. 6. 2007 Nová levicová strana v Německu je skutečností Richard  Seemann
15. 6. 2007 Houpy, houpy, kočka snědla kroupy... Věra  Říhová
16. 6. 2007 Budete čekat nejméně den na cizinecké policii
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku
15. 6. 2007 NATO schválilo americkou raketovou obranu
16. 6. 2007 Jan Keller, sociológ. Michal  Polák, Ivan  Lesay
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost
16. 6. 2007 Ako som súhlasil s Bushom Eduard  Chmelár
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
16. 6. 2007 Neocon odchádza, nech žije neocon Radovan  Geist
15. 6. 2007 Vzkaz od novinářky: Topolánek lže
15. 6. 2007 Normálně premiér nelže. V ČR je to jinak. Jan  Čulík
15. 6. 2007 O čo naozaj ide pri obrane zeme Gustáv  Murín
15. 6. 2007 Zlověstný vstup České republiky do schengenské zóny
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
15. 6. 2007 Zahájená a zaniklá debata o svobodě
15. 6. 2007 Více než čtyři miliony zbytečných úmrtí v okupovaném Afghánistánu a Iráku Daniel  Veselý
15. 6. 2007 Nepodepsala jsem petici Zrušme komunisty
15. 6. 2007 Od včerejška už pracujeme na sebe. Opravdu??? Josef  Vít
15. 6. 2007 A máte to, pane Víte
15. 6. 2007 Když lidé se stanou prostředkem, aneb Velký morální rozdíl nebýt jen prostředkem, ale cílem politiky Uwe  Ladwig
15. 6. 2007 Jacques s poslancem Paroubkem v pracovní skupině, která bude napříč... Anna  Čurdová
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně
14. 6. 2007 Zvláštní obhajoba Rudolfa Kučery Petr  Nachtmann
13. 6. 2007 Fabiano Golgo "byl donucen opustit deník Metro" Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
14. 6. 2007 Měl to Golgo zapotřebí? Tomáš  Stýblo
14. 6. 2007 Nedodělek z Epochy Karel  Dolejší
14. 6. 2007 Tiché dohody - nejsou náhody Václav  Dušek
13. 6. 2007 Pro banány bychom mohli přehlédnout nástup nové totality Ivana  Štěpánková
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce