22. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 5. 2006

DOKUMENT

Podněcování k nenávisti, lhostejnost k nenávisti

Novinářka a aktivistka podaly trestní oznámení za grafický symbol na trička

Kvůli tričku s nápisem "Zabij komunistu, posílíš mír!" podaly redaktorka týdeníku Profit Andrea Cerqueirová a Saša Marie Lienau z ops ProFem trestní oznámení na autora námětu a iniciativu Trikem proti komunismu. Cerqueirová a Lienau se domnívají, že autorem kontroverzního námětu je Ondřej Litecký. Soutěž pro výtvarníky "trikem proti komunismu" a projekty dekomunizace.cz organizuje studio Mowshe, stejně jako "osvětový" projekt "Rozhodnete to aneb Jít volit je sexy", jehož spoty odmítly vysílat všechny celoplošné televize. Propagaci má na starosti Michal Gregorini, který je mimo jiné spoluautorem nového designu týdeníku Respekt. Autor inkriminovaného námětu pod zkratkou Der Jaeger O.S.L. tvrdí, že je mu to jedno.

JE MI JEDNO, kolik ještě bude napadeno komunistů (aniž bych útoky na ně jakkoliv podporoval a schvaloval), JE MI JEDNO, kolik pěny budou mít u huby, když budou v parlamentu a kdekoliv jinde vzteky křičet, že jsou politickými obětmi. Dokud si nezametou před vlastním prahem, platí na ně heslo 'zloděj křičí: chyťte zloděje!'. Tričko jsem vytvořil jako projev mé cynické a misanthropické ...řekněme... ironie, která ...připouštím... nemusí být každému po chuti.

Ženy zaslaly médiím kopii trestního oznámení, které podaly 11. května k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 7. Mají za to, že námět trička naplňuje skutkovou podstatu trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, eventuálně trestného činu hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. O podání informovaly i ČTK. Lienau se v organizaci ProFem dlouhodobě zabývá násilím, páchaným na ženách.

Napadení Jiřího Dolejše bylo důsledkem dlouho trvající nenávistné kampaně proti těm, kteří mají jiné přesvědčení. V obdobném duchu se nesla i další brutální napadení z poslední doby. Policista bezdůvodně zbil ředitelku Sekce pro lidská práva a rovné příležitosti Úřadu vlády Kateřinu Jacques (SZ), když poklidně demonstrovala proti neonacistickému pochodu. Dnes, 20. května 2006, si zase poradce prezidenta republiky Miroslav Macek (ODS) na veřejném fóru stomatologů vyřizoval prý čistě soukromé účty s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (ČSSD), a to pomocí svých pěstí a zezadu...

Vyjádření Andrey Cerquierové a Marie Lienau ZDE

trestní oznámení na Ondřeje Liteckého ZDE

Proč podáváme podnět k zahájení trestního stíhání Ondřeje Liteckého a činovníků iniciativy Trikem proti komunismu

Vzhledem k narůstajícímu násilí a nenávisti vůči představitelům a představitelkám levicových a liberálních politických stran jsme se coby občanky České republiky rozhodly podat trestní oznámení na ty, kteří se podle nás dopouštějí trestného činu (víc v samotném podnětu k zahájení trestního stíhání, které přikládáme). Učinily jsme tak 11. května 2006.

Chceme, aby byly respektovány odlišné politické názory, nikdo za ně nebyl perzekuován, bit či jakkoli jinak šikanován.

Vyděsilo nás, že byl z politických důvodů brutálně napaden místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Očekávaly jsme, že celá politická reprezentace i média tento odporný čin jednoznačně odsoudí. Jaké však bylo naše zděšení, když jsme v novinách nacházely texty, které toto napadení naopak zlehčovaly a zpochybňovaly politický motiv -- například texty novinářů Karla Steigerwalda v Mladé frontě Dnes či Adama Drdy v Hospodářských novinách. Otřásla námi také vyjádření mnohých pravicových politiků, kteří se za každou cenu snažili napadení bagatelizovat a vnucovali veřejnosti, že šlo o běžné noční přepadení. Virtuální realita začala žít svým životem.

Ne, nešlo o běžné noční přepadení (které je mimochodem také odsouzeníhodné)! Napadení Jiřího Dolejše bylo důsledkem dlouho trvající nenávistné kampaně proti těm, kteří mají jiné přesvědčení. V obdobném duchu se nesla i další brutální napadení z poslední doby. Policista bezdůvodně zbil ředitelku Sekce pro lidská práva a rovné příležitosti Úřadu vlády Kateřinu Jacques (kandidátku Strany zelených), když poklidně demonstrovala proti neonacistickému pochodu. Dnes (20. května 2006) si zase poradce prezidenta republiky Miroslav Macek (ODS) na veřejném fóru stomatologů vyřizoval prý čistě soukromé účty s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (ČSSD), a to pomocí svých pěstí a zezadu...

V této souvislosti oceňujeme vyjádření premiéra České republiky Jiřího Paroubka, který všechna tři napadení jednoznačně, důrazně a opakovaně odsoudil. S povděkem vnímáme i odsuzující vyjádření dalších politiků a političek, kteří/které dokáží vidět i lidský rozměr a nejsou zauzlováni/y pouze ve svých stranických ulitách.

Jsme přesvědčeny o tom, že za násilnou atmosféru poslední doby může z velké části současná kampaň proti jinak smýšlejícím. Ta má různé podoby -- některé jsou pro nás sice lidsky nepřijatelné, ale neodporují zákonům. Jiné jsou však podle našeho názoru kromě morální pokleslosti taktéž v rozporu se zákony České republiky. Mezi ně patří iniciativou Trikem proti komunismu veřejně prezentovaný nápis "Zabij komunistu, posílíš mír" autora Ondřeje Liteckého. Ten se mimo jiné nechal vyfotografovat jak střílí na hlavu Asiatovi (fotografie je přístupná na internetu, odkaz na ni je v podnětu k zahájení trestního stíhání) a publikoval rasistické a xenofobní věty (více taktéž v podnětu...).

Proto na něj i na zmíněnou iniciativu podáváme podnět k zahájení trestního stíhání. Vyjadřujeme lítost, že tak neučinilo samo státní zastupitelství.

Andrea Cerqueirová, Marie Lienau

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7
Nábřeží E. Beneše 627/3
118 00 Praha 1-Malá Strana

Věc: Podnět k zahájení trestního stíhání Ondřeje Liteckého a činovníků iniciativy Trikem proti komunismu

Na webové stránky iniciativy Trikem proti komunismu www.dekomunizace.cz byl do tzv. soutěžní galerie dne 27. května 2005 zařazen také návrh trička Ondřeje Liteckého (jméno autora bylo zveřejněno 24. února 2006 v deníku SuperSpy) s nápisem "Zabij komunistu, posílíš mír!" Jmenovaný jej tam publikuje pod značkou Jaeger O.S.L. (přidaly jsme přílohu).Tento návrh je na zmíněných webových stránkách dodnes.

Ondřej Litecký je na svých webových stránkách http://sweb.cz/Jaeger.Zerstoerer/html/ecce_homo.html vyfotografován s pistolí mířící na vietnamského chlapce (přidaly jsme přílohu). K tomu jsou na jeho webových stránkách rasistické a xenofobní věty, které dne 10. května 2006 coby varování před vyzýváním k nejvyšší formě násilí a nesnášenlivosti publikovaly Haló noviny (přidaly jsme přílohu). Publikována jsou tam dále jeho slova, která lze též přečíst na www.dekomunizace.cz. Mimo jiné v nich v souvislosti s brutálním, politicky motivovaným, napadením poslance Poslanecké sněmovny Jiřího Dolejše (KSČM) uvádí, že je mu jedno, "kolik ještě bude napadeno komunistů".

Námět Ondřeje Liteckého "Zabij komunistu, posílíš mír!" byl veřejně prezentován též na akci "První máj bez komunistů a nikdy jinak!", konané 1. května na Letenské pláni v Praze (můžeme doložit fotografií v mobilním telefonu) -- proto podáváme podnět k zahájení trestního stíhání právě na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7.

Máme důvodné podezření, zda jednání Ondřeje Liteckého (i iniciativy Trikem proti komunismu, která s ním spolupracuje a jeho námět "Zabij komunistu, posílíš mír!" veřejně publikuje) nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dle ustanovení § 198a trestního zákona, eventuálně trestného činu hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení dle ustanovení § 198 trestního zákona. Uvedené jednání je o to závažnější, že je pácháno i veřejně přístupnou počítačovou sítí.

S politováním musíme konstatovat, že tento čin v nás vzbuzuje důvodné obavy o životy našich spoluobčanů, ale i o naše vlastní. Máme důvodné obavy, aby tolerováním nebyla narušena i ústavní podstata našeho demokratického řádu, zaručující mimo jiné i politickou svobodu svých občanů a základní práva a svobody ostatních národů a etnických skupin.

Žádáme vás, abychom byly do 30 dnů vyrozuměny o opatřeních, jaká jste na základě našeho oznámení přijali.

Praha, 11. května 2006

Andrea Cerqueirová, novinářka, Marie Lienau, Praha

                 
Obsah vydání       22. 5. 2006
22. 5. 2006 New York Times: Raketová sila v České republice? Po volbách ! Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 V čím zájmu a proti komu je "protiraketový štít"? Jiří G. Müller, Stanislav  Kliment
22. 5. 2006 Těžko se v tom vyznat Jindřich  Kalous
22. 5. 2006 Michael  Marčák
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
22. 5. 2006 Křivárny v České televizi Oldřich  Průša
22. 5. 2006 A je Oldřich  Čálek
22. 5. 2006 Bolí víc facka, nebo pomluva? Petr  Dušek
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...
22. 5. 2006 Proč nekritizujete Jandáka?
22. 5. 2006 Lůza bolševická a její propaganda
22. 5. 2006 Vyřizoval si Macek věci "jako chlap?" Petr  Wagner
22. 5. 2006 Článek Bohumila Kartouse není jen na facku
22. 5. 2006 Ve škole jsme říkali takovým Mackům zmetek Jan  Žižka
22. 5. 2006 Volební agitace Josef  Vít
22. 5. 2006 Michael  Marčák
22. 5. 2006 Černá Hora "zvolila nezávislost"
22. 5. 2006 Bezdrátový internet do britských měst
22. 5. 2006 Francie se snažila utajit dokument dokládající zranitelnost nových reaktorů EPR Jan  Beránek
21. 5. 2006 Podněcování k nenávisti, lhostejnost k nenávisti Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 Třeba se jednou naučíme argumentovat Jan  Klusáček
22. 5. 2006 O adrenalinové "analýze" zelených aneb Kotrbovi natvrdo Pavel  Pečínka
21. 5. 2006 Zelení hadi na politickém zápraží Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 Vyměňte poradce! Veřejné doporučení pro prezidenta republiky Milan  Daniel
22. 5. 2006 Konspirační teoretiky žádné argumenty nepřesvědčí Tomáš  Poláček
22. 5. 2006 Brezina pomáhá PR jaderného průmyslu a měl by raději mlčet Jan  Beránek
22. 5. 2006 Pane Kotrbo, opravdu věříte paranoidní vizi amerického spiknutí ovládajícího svět? Miroslav  Šuta
22. 5. 2006 To byl, panečku, argument Jan  Rovenský
22. 5. 2006 Zvláštní rafinovanost Greenpeace
20. 5. 2006 Jak to, že Human Rights Watch systematicky kritizuje americkou vládu? Jan  Rovenský
22. 5. 2006 Limity HRW Vladislav  Černík
22. 5. 2006 Nové Radě Kuba neoponuje. Na rozdíl od USA je členem. Štěpán  Kotrba
22. 5. 2006 "Kuba nebude komplicem mlčenlivého schválování čachrů mezi Washingtonem a jeho západními spojenci" Felipe Pérez Roque
19. 5. 2006 Digitální vysílání -- Velká Británie Jan  Čulík
22. 5. 2006 Kdo se podnikáním nedokáže ani uživit, nemá co podnikat Tomáš  Stýblo
22. 5. 2006 Máte můj obdiv Jan  Hošek
22. 5. 2006 Podnikatelé jsou téměř zloději Miroslav  Kodet
19. 5. 2006 Český rozhlas k případu Aleš Cibulka
22. 5. 2006 Opětná nevyváženost Českého rozhlasu 7 Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Jak je to přesně s dálnicí D 47 Jaroslav  Štemberk
22. 5. 2006 Pendolino stálo mnoho peněz, možná že i zbytečně moc
21. 5. 2006 Bundestag schválil nejvyšší zvýšení daní v dějinách SRN Radek  Vogl
21. 5. 2006 Příběh novin
22. 5. 2006 Češi za elektřinu zaplatí více než průměrný Evropan Jan  Beránek
19. 5. 2006 Odcizování přírodě -- důsledek či příčina krize člověka a společnosti Petr  Sak
19. 5. 2006 Zákaz potravin z GMO v moskevských školách Miroslav  Šuta
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce