24. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2006

Divní lidé

Phil z Alexandrie říkával: "Buď vlídný, protože každý, koho potkáš, bojuje svůj velký zápas." Škoda, že tento citát s největší pravděpodobností nezná bývalý ocelový psavec a poslušný režimní kritik Vlaďík Hyenovičů, známá to kulturní památka, kterou nelze prý praštit ani sestřelit, neboť má v popisu osobnosti mj. napsáno: Troska! tudíž je chráněn památkovým úřadem.

Věk otrlosti zrodil kolonie žraloků na málo rybek. Před revolučním rokem 0 přišla inspektorka do MŠ a kontrolovala práci učitelek -- děti měly výtvarnou hodinku a malovaly obrázky, tvarovaly plastelínu a jedna holčinka hnětla kouli z papíru. A inspektorka se zeptala vlídně děvčátka: copak to je? Odpověď zněla: Lenin. Dospělé ženy se zarazily. Dívenka poznala, že její práce se nelíbí a počala kouli trhat. Inspektorka povídá: tohle ho ale musí bolet. Odpověď: nebolí, je jen papírový. Nic zvláštního se nestalo, ale divní lidé jsou divní lidé. Rodičové malé výtvarnice měli údajně drobné potíže v práci. Obezřelá osoba asi učinila dotaz, zda výchova odpovídá současnému trendu -- uctívat, uctívat, uctívat, i když zakladatel učení o nic podobného možná ani nestál.

Divní lidé -- dnes uctívají a zítra plivou, dnes halasí -- sláva, pozítří kvákají, zrádce, popozítří, pověsit, po roce, já to neříkal, po deseti letech už volá bídák, ty svině chtěli věšet, kdo by to do nich řekl?!

V sebehypnóze vidím: v řeznictví u viaduktu v Karlínu visí koňská imitace a koňský točený salám -- cena -- 25K a 8K za kilo. V krámě halama autoopravář v montérkách bavil frontu a tvrdil, že až sežereme koně, budeme se místo nich pást na socialistických družstevních loukách, ale každý bude muset mít v držení průkazku s potvrzením o levé víře v budoucnost. Netrvalo týden a halama zmizel na šest let do uranových dolů - a stěží mu tam podstrojovali bachaři i tu vysmívanou koninu.

Zákony stvrzují podpisem volení zástupci lidu, ale což když takový zástupce zklame důvěru výraznou lačností po majetku, penězích a slávě tím, že podvádí, neřku-li krade? Platí jeho podpis? Myslím, že by platit neměl. Jenže v našem regionu říkáme: co jsme si, to jsme si... Stačí se podívat zpátky, do zpětného zrcátka, jak radili a radí někteří čistí Ježíšci. Spatříme tam, mj. i partu kdákalů a kdákalek, muzikantů a výtvarníků, jak stojí ve Vršovicích u vilky mocného kulturního cara a lezou mu nepokrytě do vyhřátého zadku. Co peněz s ním asi prohráli, co obrazů mu nanosili, co lichotek a prdelolezeckých ód mu vyzpěvovali do zarudlých uší. Leckterý pěvec nebo výtvarník by o tom mohl podat důkaz, ale k čemu by to posloužilo? Divní lidé by jenom sdělovali pravdu divným lidem.

Není vůbec divu, že nezkušený a naštěstí odejitý ajznboňácký politický myslitel zn. Trpaslík z Trpaslíkova navštěvoval soukromou školu produkčního centra Franc + Franc. Divní lidé, hodí se do každé doby, jako ozdoby nemocných mocných. On je skutečně rozdíl v tom, kdo krade, kolik krade, s kým krade. A pokud k tomu umí vyprat peníze ke spokojenosti divných orgánů -- bylo tomu tak i v dinosauří rudohorní minulosti, zachová si zdravou kůži, bohatství a spokojený život.

Hrdinové se přeprali vzájemně v pračkách, usušili, na některém ulpěla potvůrka skvrnka, ale lidé jsou nevšímaví a lehce manipulovatelní. V revolučním čase vyrazili neochvějné pluky bídáků k růžovým zítřkům -- a rychle se usalašili na výhodných postech. Nestačíš se divit, občane, kde všude dřepí divní lidé, mezi nimi i synáčci kdysi určených k dobytí exkrementové hory hlásaného socialismu. S tváří lidskou i nelidskou.

Otakárek z románu pana spisovatele Güntera Grasse se ve světě velmi pomnožil a jeho geneticky blízcí bratránkové i sestřenky nesmlouvavě a drsně využívají válečných konfliktů k soukromým vyřizováním účtů s vybranými a jimi odsouzenými na poslední hodinku. Válka prý přichází a odchází, nikdo ji nechce, vchází bez zaklepání a ta nukleární nám prý stále hrozí a klepe na dveře. Na válečném poli zůstane ležet lidské hnojivo, doma pozůstalí chrastí medailemi a řády, pak přejde čas a ty metály jsou na obtíž -- i proto našla moje známá nedávno za trámem na půdě průkazku NSDAP vloženou v obálce, že by ji tam nechali divní lidé?

Válka teroristů je vleklá a zákeřná. Jako rukojmí slouží fanatikům všichni lidé, nedělají žádné rozdíly -- děcko, matka, stařena, doktor...a jejich hrdinství spočívá v živené nenávisti ideologickými, náboženskými a sociálními biblemi. Divní lidé. Vzývají Boha a přitom se ho nebojí.

Před dvaceti lety se sešli zaměstnanci divadla v severním regionu před prázdninami, na roztomilé rozlučce, ve velkém sále divadla. Sezona nedopadla dobře. Činoherci museli nedobrovolně v květnových dnech stáhnout z repertoáru hru Zojčin byt, od tehdy i jindy sporného Bulgakova a ke všemu neprošel přes bedlivé slechy a očka ani B. Brecht a jeho

Hovory na útěku. Divní lidé se motali kolem souboru a tu jeden člověk poháněný k odpovědnosti nevydržel a vyřkl slova, že v divadle nejsou pravicové elementy a nepřátelsky naladění rozvraceči, ale že tyto zprávy vycházejí z mimodivadelních kruhů. Divní lidé ho nechali odvolat. Bude kafrat na veřejné schůzi! Ať táhne, zmetek!

Naivka však pokračoval v krasojízdě z vršku -- nu, aby si prostě nabil dokonale držku. Maloherec prchal s manželkou malodramatičkou za hranice. A musel to začít vykládat v hospodě, kde měli uši i nedopalky v popelníku. Vyšli před putyku, hereček pokračoval: děsně ho to tady všechno štve, nemůže dýchat, nemůže žít, nemá umělecký rozlet, perspektivu. Naivka se optal, zdali potřebuje nějakou pomoc, že by mu poskytl adresu slovinských přátel. Nechtěl. Má všechno zajištěno.

Zajištění útěku rodiny bylo natolik nedokonalé, že mu maloherec volal na státní sledovanou linku a žádal o adresu ve Sloveniji -- divný člověk, divní lidé. (Bystří odposlechoví lopucháři nahlásili prohřešek naivky na vyšší místa). Žena kašpara pro změnu nechala v divadle lidi ve štychu a ještě je pozdravila za podpory "celebrity" v západní televizi. Ti lidé v divadle se potili -- dekorace, investice, před zkoušením balábile prověřující charaktery na různých stranických a státních koberečcích: copak, souzi, chcete hrát drama holky toho odporného zrádce?! Chtěli. Tož, ale nehráli -- holka jim zavařila, a proč ne, copak nebyla nejgeniálnější evropskou a světovou autorkou?! Divná ženská, divní lidé.

Skok: tvrdila krasavice inteligentní, že ji v Číně chtěli píchnout použitou jehlou? Panečku, to je, co? V té Číně musí mít ale bordel! V té zemi, vážení, mají nemocnice, které jsou na vysoké úrovni a mají tam nemocnice, které jsou na nižší úrovni -- i u nás je tomu tak. Krasavice tuhle nehoráznost plácla a jistě věděla, že to musí být nesmysl, ale je v módě kopat do vybraného asijského regionu -- ke všemu, světe zboř se, poškodili ji krasavici inteligentní, byla přece daleko hezčí než ostatní světové houžve. Nu, na krásu jsou názory různé ba i hrůzné. Krasavice roztomilá. Divná bytost, divní lidé.

Kdyby bylo raději více Lysistrat, než plastikových panenek na hraní sponzorům a všelijakým popleteným, namyšleným a hysterickým prezidentům Krásna.

Druhá vyslankyně krásy pro změnu utrpěla újmu na Kubě. A před ní to byl duet hrdinů ze záhrobí. Jeden podle význačného lékaře již neměl dávno žít anebo ztratit paměť. Podivné náhody, podivné lži, podivné bájné sny. Divní lidé. Divná doba.

Hospodský nádeník po osmi hafánkách a dvou smrtících kávách pravil rozjařené společnosti: volové, udržet moc je mnohem lehčí, než udržet moč! Moc udržuješ při vědomí i tím, že se obklopíš všeho schopnou cháskou, ale moč nezadržíš, s močí nejsou žerty!

Říkal mi známý, byli za mnou -- on a ona. Mám strach. Kdo? Divní lidé. Možná právě ti, co na začátku devadesátých let zavítali do zaměstnání známého a tam vytvářeli dojmy -- tehdy se jeho nadřízený ještě nebál, jenom mu řekl: byli tu, hovada, mleli pitomosti, dej si na ně bacha. Jak? Jak si dát bacha, pídil se přítel? Nikdo nevěděl. Vyhni se divným lidem, víš-li o nich.

Divní vybraní lidé dávají bacha způsobem, jako ho dávali ti před nimi v časech malých nadějí -- jenom už možná neříkají: pozor, jezdíváte moc rychle v autě, mohlo by vám upadnout kolo. Když po nich jeden nešťastník ze strachu vyjel a vykřikoval ve společnosti, co mu blbové slibovali, stáhli se, prý jen žertovali. Divná doba, divné rozhledy. Divní lidé.

Z redakce přítele vyprovodili za asistence poslušného psa. Pochopil, nezdržoval, naznačil a -- dal si tichý odchod. Že by k divným patřil i bývalý kontrarevolucionář, která se údajně osvědčil a náročnou práci čmuchala pochopil?

Podobným způsobem byl odejit přítel i z barevného měsíčníku, (neměl na mě peníze, říkal) tam zoufalý "majitel" čichl k jeho vlasům a vlepil mu polibek na hlavu. V očích slzy, hubu na deset západů zavařenou proti mluvení -- k čemu ho mučit otázkami? Navštívili ho divní lidé.

Naposledy rok před důchodem nadělali mu radosti opět. Scénář podobný předcházejícím a opět na něho neměli peníze. Přítel má strach, že až přijde den a on zaklepe na nebeskou bránu, neotevře sv. Petr, ale jeden z divných lidí a řekne mu: Nečuč a zařaď se, tady jsme si všichni rovni. Proboha, nebylo tomu tak i na zemi?

Kam pohlédneš -- lidé a divní lidé. I my jsme divní, protože mlčíme. Ať žije svoboda, pravda a láska.

                 
Obsah vydání       24. 2. 2006
25. 2. 2006 Mimozemšťani by neměli šanci Bohumil  Kartous
26. 2. 2006 Lžete si do ksichtu
26. 2. 2006 Rozhodnutí televize je správné, protože to chce většina občanů
26. 2. 2006 Leteckou dopravu ohrožují jedovaté zplodiny
25. 2. 2006 K demonstraci zdravotníků Jan  Mertl
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
25. 2. 2006 Prosadil Karla Kryla Vojtěch  Klimt
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci
25. 2. 2006 Guardian rozdává DVD
24. 2. 2006 Google odsouzen za porušování autorských práv
24. 2. 2006 O čem přednostně psát? Ondřej  Slačálek
24. 2. 2006 Grebeníčkova politická závěť
24. 2. 2006 Michael  Marčák
24. 2. 2006 Nenávist Britských listů vůči Západu? Jakub  Rolčík
24. 2. 2006 Televize Charlie  Soukup
23. 2. 2006 Co je česká "pravicovost" aneb "My chceme cenzuru!" Jan  Čulík
24. 2. 2006 Projde energetické společnosti vydřidušství?
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
24. 2. 2006 Analytikova slova vždy prověřuje čas... Štěpán  Kotrba
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
24. 2. 2006 Michael  Marčák
23. 2. 2006 Kde by měla končit mediálně opěvovaná svoboda slova Štěpán  Kotrba
24. 2. 2006 Divní lidé Václav  Dušek
24. 2. 2006 Británie zadržuje osoby podezřívané z terorismu v "kafkovském světě"
24. 2. 2006 Zpravodajství České televize -- veřejná služba Oldřich  Průša
24. 2. 2006 Haider je pro Svobodné Jidášem Richard  Seemann
24. 2. 2006 Na chodbě u soudu Bohumil  Kartous
24. 2. 2006 Jan Čulík a jeho semináře v České republice
24. 2. 2006 Více než 130 mrtvých v Iráku
24. 2. 2006 Aktivista z náměstí Nebeského míru je "duševně nemocen"
24. 2. 2006 Muž znásilnil svou umírající nevlastní dceru
23. 2. 2006 Francis Fukuyama: Už nemohu podporovat neokonzervatismus
22. 2. 2006 VeriChip: Konec individuální svobody
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů
23. 2. 2006 Umělec vyhozený dveřmi se musí vrátit oknem! Jan  Paul
23. 2. 2006 Blíží se nejzávažnější politická krize od roku 1989?
23. 2. 2006 Vzteklá reakce
23. 2. 2006 Tatínek všechny mé nepřátele nezmlátí a budu si muset poradit sám Petr  Wagner
23. 2. 2006 Čulíka pálí v Británii dobré "bidlo"
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006